Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και δεύτερος θάνατος παιδιού από E.coli στη Γαλλία

ΑρχικήΝέαΚαι δεύτερος θάνατος παιδιού από E.coli στη Γαλλία
spot_img

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, διερευνούν την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αιμολυτικού ουροποιητικού συνδρόμου (HUS) και σοβαρής λοίμωξης από Escherichia coli, που αναφέρθηκαν από τις αρχές Φεβρουαρίου 2022. Δυστυχώς, όπως έγινε γνωστό από την Santé publique, ένα ακόμα παιδί έχασε τη ζωή του εξαιτίας της λοίμωξης και ο αριθμός των θανάτων πλέον ανέρχεται στους δύο.

Ο συνολικός μέχρι σήμερα απολογισμός έχει ως εξής: έχουν εντοπιστεί 26 περιπτώσεις HUS ή σοβαρής λοίμωξης, που συνδέονται με βακτήρια E. coli με παρόμοια χαρακτηριστικά. Οι περιπτώσεις αυτές σημειώθηκαν σε 9 περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας: Nouvelle Aquitaine (6 κρούσματα), Hauts-de-France (5 περιπτώσεις), Ile-de-France (4 περιπτώσεις), Pays de la Loire (4 περιπτώσεις), Βρετάνη (3 κρούσματα), Bourgogne-Franche-Comté (1 κρούσμα), Grand Est (1 κρούσμα), Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή (1 κρούσμα) και Auvergne-Rhône-Alpes (1 κρούσμα). Δύο παιδιά πέθαναν. Τα άρρωστα παιδιά, ηλικίας 1 έως 15 ετών με διάμεση ηλικία τα 8 έτη, εμφάνισαν συμπτώματα μεταξύ 18/01/2022 και 23/02/2022. Επιπλέον, διερευνώνται 22 επιπλέον υποθέσεις.

Η Santé publique της Γαλλίας, σε συνεργασία με το CNR, τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Καταναλωτών και Πρόληψης της Απάτης και σε συντονισμό με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας, συνεχίζουν να διερευνούν όλες τις περιπτώσεις παιδιατρικής HUS που έχουν αναφερθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην εθνική επικράτεια, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανή πηγή κοινής μόλυνσης και να τεθούν σε εφαρμογή κατάλληλα μέτρα (απόσυρσης-ανάκλησης παραβατικά προϊόντα).

Σε αυτό το στάδιο, η επιδημιολογική έρευνα δεν κατέστησε δυνατή την ενοχοποίηση μιας συγκεκριμένης πηγής μόλυνσης. Έτσι, οι υγειονομικές αρχές ανανεώνουν τις γενικές συστάσεις για την πρόληψη των κινδύνων για τα τρόφιμα, ιδίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Συστάσεις για την πρόληψη του HUS

Τα E. coli που είναι υπεύθυνα για το HUS υπάρχουν στα έντερα πολλών μηρυκαστικών ζώων (αγελάδες, μόσχοι, κατσίκες, πρόβατα, ελάφια κ.λπ.) και εξαλείφονται από περιττώματα που μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν το περιβάλλον (νερό, κοπριά, έδαφος) και τρόφιμα. Αυτά τα βακτήρια ανέχονται το κρύο (επιβίωση σε ψυγείο ή καταψύκτη), αλλά καταστρέφονται με μαγείρεμα.

Η μετάδοση των βακτηρίων μπορεί να προληφθεί με απλές ενέργειες, ειδικά σε παιδιά κάτω των 16 ετών και ηλικιωμένους:

  • το πλύσιμο των χεριών πρέπει να είναι συστηματικό πριν από την προετοιμασία του γεύματος.
  • τα κρέατα, ειδικά ο κιμάς, αλλά και τα παρασκευάσματα κιμά, πρέπει να μαγειρεύονται καλά μέχρι το κέντρο (και όχι ροζ στην καρδιά).
  • το νωπό γάλα, τα τυριά νωπού γάλακτος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από νωπό γάλα δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών· να προτιμούν τα μαγειρεμένα τυριά (τύπου Emmental, Comté, Gruyère, Beaufort), τα μεταποιημένα αλειφόμενα τυριά και τα παστεριωμένα τυριά γάλακτος·
  • τα παρασκευάσματα με βάση το αλεύρι (ζύμη πίτσας/μπισκότων/κέικ/πίτα…) δεν πρέπει να τρώγονται ωμά ή υποψημένα·
  • τα λαχανικά, η σαλάτα, τα φρούτα και τα αρωματικά βότανα, ειδικά εκείνα που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά, πρέπει να πλυθούν καλά πριν καταναλωθούν, μετά το ξεφλούδισμα εάν είναι απαραίτητο.
  • τα ωμά τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται χωριστά από τα μαγειρεμένα ή τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα·
  • τα έτοιμα γεύματα και τα απορρίμματα τροφίμων πρέπει να τοποθετούνται γρήγορα στο ψυγείο και να ξαναζεστένονται και να καταναλώνονται γρήγορα·
  • τα σκεύη κουζίνας (ειδικά όταν έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα εκ των προτέρων), καθώς και οι πάγκοι εργασίας, πρέπει να πλένονται καλά.
  • τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν νερό χωρίς επεξεργασία και να αποφεύγουν να το καταπίνουν όταν κολυμπούν (π.χ. λίμνες κ.λπ.)·
  • τέλος, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η επαφή πολύ μικρών παιδιών (κάτω των 5 ετών) με αγελάδες, μόσχους, πρόβατα, κατσίκες, ελάφια κ.λπ., και το περιβάλλον τους. σε περίπτωση επαφής με αυτά τα ζώα, το πλύσιμο των χεριών πρέπει να είναι συστηματικό.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα