Έξι στους 10 Ιταλούς στο εξωτερικό συναντούν “παραμορφωμένες” ιταλικές συνταγές, επισημαίνει ανάλυση.
Σχεδόν 6 στους 10 Ιταλούς (57%) που ταξιδεύουν στο εξωτερικό έχουν συναντήσει παραμορφωμένες εκδοχές της Ιταλικής κουζίνας με την carbonara να είναι μια από τις πιο ψεύτικες ιταλικές συνταγές μεταξύ των ξένων, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του Noto Sondaggi από την Coldiretti. Όπως υποστηρίζει η Ιταλική Ένωση Αγροτών, η έλλειψη σαφήνειας στις ιταλικές συνταγές προσφέρει γόνιμο έδαφος για τη διάδοση πλαστών ιταλικών προϊόντων διατροφής στο εξωτερικό, όπου οι εξαγωγές θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν εάν σταματούσε η διεθνής παραχάραξη τροφίμων που σήμερα αξίζει 120 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι η αιτία οικονομικής ζημιάς, αλλά και εικόνας.
Ίσως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαστρέβλωση που έχει υποστεί συνταγή, από τη χρήση τυριού Romano αντί για πεκορίνο, μπέικον αντί για guanciale, μέχρι τη χρήση κρέμας γάλακτος αντί για αυγά. Σύμφωνα με την ένωση, η προέλευση του ονόματος pasta alla Carbonara είναι αβέβαιη, από τις μετακινήσεις καρμπονάρι στην Carbonia, μια τοποθεσία της Σαρδηνίας που προέρχεται από έναν σεφ που εργαζόταν στη Ρώμη, μέχρι την εμφάνιση που δίνει η πιπεριά η οποία, όταν προστίθεται στα ζυμαρικά, μοιάζει με κάρβουνο.
Βέβαια όπως αναφέρουν οι Coldiretti, ο κατάλογος των ιταλικών πιάτων που παραμορφώνονται έξω από τα σύνορα είναι μακρύς, από τα μακαρόνια alla Bolognese που είναι πολύ δημοφιλή και στη Ελλάδα, αλλά που δεν υπάρχουν στην εθνική παράδοση παρά μόνο σε μενού που απευθύνονται σε τουρίστες, μέχρι τα «Ζυμαρικά με κεφτεδάκια».
Παράδειγμα, επισημαίνουν είναι και η χρήση στις ΗΠΑ του λεγόμενου “Romano Cheese” το οποίο, εκτός από το ότι δεν τηρεί τους αυστηρούς κανονισμούς παραγωγής, παράγεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά από αγελαδινό και όχι πρόβειο γάλα. Επίσης, πρέπει να αποφευχθούν οι πολλές αμερικανικές παραλλαγές που βρέθηκαν από την Coldiretti σε ιστότοπους συνταγών στο διαδίκτυο, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προσθήκη κατεψυγμένου αρακά, βουτύρου ή βασιλικού αλλά και κρέμας, μία “φρίκη” που διαπράττουν οι Άγγλοι όπως τονίζει η Coldiretti.