Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρέας εργαστηρίου: Ανακοίνωση ορόσημο για την κατανάλωση κρέατος χαλάλ υπό προϋποθέσεις

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚρέας εργαστηρίου: Ανακοίνωση ορόσημο για την κατανάλωση κρέατος χαλάλ υπό προϋποθέσεις
spot_img

Η επιτροπή Fatwa της Σιγκαπούρης εγκρίνει την κατανάλωση από μουσουλμάνους.

   Η κατανάλωση καλλιεργούμενου κρέατος επιτρέπεται ως χαλάλ υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ανακοίνωσε η επιτροπή Fatwa του Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS), σε ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Fatwa στις Σύγχρονες Επιστήμες», που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη 2-3 Φεβρουαρίου. Η ανακοίνωση ορόσημο για περίπου 2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους καταναλωτές, έρχεται από τη ναυαρχίδα του κρέατος εργαστηρίου, αμέσως μετά την έγκριση των πωλήσεων καλλιεργημένου κρέατος κοτόπουλου από την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA). Εντωμεταξύ η κίνηση ευθυγραμμίζεται με μια ομάδα μελετητών της Σαρία στη Σαουδική Αραβία που αποφάνθηκαν πέρυσι ότι το κρέας με βάση τα κύτταρα μπορεί να πληροί τα πρότυπα χαλάλ αφού εξέτασε τη διαδικασία παρασκευής του κοτόπουλου.

   Όπως λέει εκπρόσωπος της Upside Foods, στο Food Ingredients First οι πιστοποιήσεις Halal θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επέκταση της αγοράς για το καλλιεργούμενο κρέας. Η κίνηση θα «ενδυναμώσει τη βιομηχανία να αυξήσει τη θετική της επίδραση και θα επιτρέψει σε περισσότερους καταναλωτές να επιλέξουν βιώσιμες και ανθρώπινες επιλογές για την κατανάλωση κρέατος».

  Για να καθορίσει τη θέση της σχετικά με την παραγωγή καλλιεργούμενου κρέατος, η επιτροπή εξέτασε τρεις αλληλένδετες πτυχές, τη διαδικασία και την προέλευση του κρέατος, τις μεθόδους παραγωγής και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Μετά από προσεκτικές μελέτες της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τα νέα τρόφιμα και τη διαβούλευση με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, παράγοντες του κλάδου και επιστήμονες, η Επιτροπή Fatwa κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί ότι το καλλιεργούμενο κρέας είναι halal για κατανάλωση.

1. Η πηγή κυττάρων πρέπει να λαμβάνεται από ζώα που είναι halal για κατανάλωση: Τα κύτταρα που λαμβάνονται από ζώα όπως οι χοίροι ή εκείνα που απαγορεύει η Σαρία δεν επιτρέπονται.

2. Κάθε συστατικό που συνθέτει την υφή και τη σύνθεση του καλλιεργούμενου κρέατος πρέπει να είναι halal: Αυτό περιλαμβάνει τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται, το μέσο για την αναπαραγωγή των κυττάρων και τυχόν πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής.

3. Το προϊόν είναι μη τοξικό και καθαρό: Προς το παρόν, κανένα προϊόν κρέατος με βάση τα κύτταρα δεν πληροί τις οδηγίες του MUIS. Αλλά η ανακοίνωση φέρνει καλά νέα για τους καταναλωτές που είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν το καλλιεργημένο κρέας εάν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Ισλάμ για το χαλάλ. Οι παρασκευαστές κρέατος με βάση τα κύτταρα θα επωφεληθούν επίσης από την καθοδήγηση που μπορεί να τους βοηθήσει να σημειώσουν τα κουτιά πιστοποίησης halal στο μέλλον.

   Προς το παρόν, οποιοδήποτε καλλιεργημένο κρέας πιστοποιημένο με halal που παράγεται στη Σιγκαπούρη θα προορίζεται μόνο για τοπική πώληση και κατανάλωση, ενώ η εξαγωγή θα ήταν δυνατή μόνο εάν υπάρχουν ρυθμιστικά πλαίσια για το καλλιεργούμενο κρέας σε αυτές τις εξαγωγικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εγκρίνει την εγχώρια πώληση καλλιεργούμενου κρέατος. 

   Με την έναρξη των πωλήσεων προϊόντων καλλιέργειας κρέατος στην αγορά το 2013, οι καταναλωτές στράφηκαν στις θρησκευτικές αρχές για απαντήσεις σχετικά με το εάν τα προϊόντα κρέατος με βάση τα κύτταρα θα γίνουν ποτέ αποδεκτά ως Halal ή Kosher. Οι προγραμματιστές συνεχίζουν να «συνεργάζονται ενεργά» με τις αντιπροσωπείες Halal και Kashrut για να καθορίσουν πώς να κάνουν τα προϊόντα τους κατάλληλα για θρησκευόμενους καταναλωτές, δήλωσε στο Food Ingredients First ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της SuperMeat, Osnat Shostak.

  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο