Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tελικά έγινε: Η Ιταλία απαγόρευσε με νόμο την παραγωγή και εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος – Διαδηλώσεις και επεισόδια

ΑρχικήΝέαTελικά έγινε: Η Ιταλία απαγόρευσε με νόμο την παραγωγή και εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος - Διαδηλώσεις και επεισόδια
spot_img

Ένα ηχηρό όχι στο καλλιεργούμενο κρέας είπε και με την έγκριση του κοινοβουλίου η Ιταλία.

Ενώ σύμφωνα με έρευνα το 55% των Ιταλών θα ενδιαφερόταν να δοκιμάσει κρέας εργαστηρίου, η σταυροφορία της κυβέρνησης Μελόνι απέδωσε καρπούς και η Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων με 159 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 34 αποχές, ψήφισε νόμο που απαγορεύει την παραγωγή και εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος και τη χρήση ονομάτων που σχετίζονται με το κρέας, όπως «σαλάμι» ή «μπριζόλα», για προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης. Το νομοσχέδιο που προβλέπει πρόστιμα από 10.000 έως 60.000 ευρώ για κάθε παράβαση, προτάθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, Francesco Lollobrigida ο οποίος δήλωσε πως ο νέος νόμος θα χρησιμεύσει για την «προστασία της ανθρώπινης υγείας και της αγροδιατροφικής κληρονομιάς»

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να κοστίσει στην Ιταλία την κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης. Συνεπώς η «μάχη» μεταφέρεται τώρα στην Ευρώπη σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti η οποία διοργάνωσε και διαδήλωση νίκης αγροτών και κτηνοτρόφων που βγήκαν στους δρόμους να γιορτάσουν την απόφαση.

Το επιχείρημα για αυτή την απαγόρευση είναι πως μόνο έτσι θα προστατευτεί η αγροτική ιστορία και ο γαστρονομικός πολιτισμός της χώρας. Ο νόμος για τα τεχνητά τρόφιμα είναι ένα αποτέλεσμα που προστατεύει την ποιότητα, την υγεία και την ιστορία του Made in Italy with the Mediterranean diet λέει η Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti και αποτελεί δέσμευση για την υπεράσπιση της μεσογειακής διατροφής, αλλά επίσης είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε χώρες όπου έχουν επιτραπεί πωλήσεις όπως το Ισραήλ, πριν από την κατανάλωση, ζητούνται υπογραφές για απαλλαγή από την ευθύνη και τις συνέπειες για την υγεία, διευκρινίζει η Coldiretti.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των κτηνοτρόφων δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί. Έξω από το Palazzo Chigi, ο πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandini, επιτέθηκε σωματικά στον γραμματέα της +Europa, Benedetto Della Vedova, ο οποίος αμφισβητούσε τη διάταξη μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματός του. Αυτό που πυροδότησε την ένταση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πραντίνι, ήταν οι πινακίδες που έφεραν οι βουλευτές που έγραφαν “καλλιεργήστε την άγνοια, η απαγόρευση του κρέατος είναι αντιεπιστημονική και αντιιταλική“. «Η τοποθέτηση πινακίδων με τις λέξεις «καλλιεργήστε άγνοια» είναι μια απαράδεκτη πρόκληση που προσβάλλει 2 εκατομμύρια Ιταλούς αγρότες που εξασφαλίζουν καθημερινά τρόφιμα για τη χώρα με τη δουλειά τους» είπε ο Πραντίνι. Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα κινηθούν νομικά.

Σε ανακοίνωση της η GFI Europe καταδίκασε την απόφαση της Ιταλίας. Η Francesca Gallelli, Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων στο Good Food Institute Europe, δήλωσε : «Αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο στερεί από τους καταναλωτές την επιλογή, αλλά απομονώνει επίσης την Ιταλία από τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που προσφέρει αυτή η αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Η συζήτηση γύρω από το καλλιεργημένο κρέας στην Ιταλία έχει τροφοδοτηθεί από παραπληροφόρηση, καθώς οι ακροάσεις στη Γερουσία σκόπιμα απέκλεισαν εταιρείες και υποστηρικτές καλλιεργούμενου κρέατος, ενώ επέτρεψαν ψευδείς ισχυρισμούς από αντιπάλους αυτής της βιώσιμης τροφής. Χαιρετίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει τον νόμο στον έλεγχο της ΕΕ και ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την πιθανή παραβίαση της ενιαίας αγοράς».

Η GFI Europe σχολιάζοντας και την απαγόρευση επισήμανσης προϊόντων φυτικής προέλευσης, με όσους όπως «σαλάμι φυτικής προέλευσης» και «βίγκαν μπριζόλα» υποστήριξε πως επηρεάζει άμεσα τις ιταλικές εταιρείες που παράγουν κρέας φυτικής προέλευσης, το οποίο καταναλώνει τακτικά ένας στους δύο Ιταλούς. Η έρευνα του κλάδου δείχνει την Ιταλία ως την τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για προϊόντα φυτικής προέλευσης, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 21% για να ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2020 και 2022. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα