Η ανακάλυψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη βόρεια Ιταλία έχει κάνει τους Ιταλούς παραγωγούς χοιρινού να φοβούνται σημαντική οικονομική ζημιά στις εξαγωγές και έχει οδηγήσει στον περιορισμό των επίσημων εποχών για κυνήγι και για συλλογή μανιταριών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα κρούσμα του ιού, που μπορεί να είναι θανατηφόρο για τους χοίρους, αλλά δεν βλάπτει τον άνθρωπο, εντοπίστηκε σε αγριογούρουνο στην περιοχή Πιεμόντε στη βορειοδυτική Ιταλία.
Τα αγριογούρουνα, των οποίων το κρέας χρησιμοποιείται σε σάλτσες ζυμαρικών, είναι ένα δημοφιλές θήραμα για τους κυνηγούς στην Ιταλία.
Οι υπουργοί Υγείας και Γεωργίας της χώρας, απαγόρευσαν το κυνήγι και άλλη δημόσια πρόσβαση στα δάση και τα πάρκα περιοχών της Λιγουρίας και του Πιεμόντε για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού σε περισσότερα ζώα.
Για να περιοριστούν οι ευκαιρίες για επαφή με πιθανώς άλλα μολυσμένα αγριογούρουνα, τμήματα αυτών των δύο περιοχών έχουν κηρυχθεί εκτός ορίων για ποδηλάτες και πεζοπόρους, καθώς και για ψάρεμα και κυνήγι για θηράματα. Επίσης δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση τρούφας. Η συλλογή μανιταριών απαγορεύεται επίσης τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με το επίσημο ημερολόγιο του Πιεμπονγκσάντ για το κυνήγι τρούφας, το οποίο χρησιμοποιεί σκύλους, η σεζόν για τη συλλογή των πολύτιμων λευκών τρούφων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την περιοχή Alba του Πιεμόντε, λήγει στις 31 Ιανουαρίου, επομένως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σεζόν είχε ήδη ξεκινήσει. .
Η συλλογή μερικών μαύρων τρούφας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ανάλογα με το είδος, αλλά άλλα είδη μαύρης τρούφας κανονικά θα εξακολουθούσαν να μαζεύονται τον υπόλοιπο χειμώνα.
Το ιταλικό λόμπι αγροκτημάτων Confagricoltura λέει ότι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και το Κουβέιτ έχουν ήδη αναστείλει τις εισαγωγές ιταλικού χοιρινού κρέατος και ότι η γειτονική Ελβετία έχει επίσης επιβάλει ορισμένους περιορισμούς.
Οι εξαγωγές χοιρινού και προϊόντων χοιρινού κρέατος της Ιταλίας ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, με περίπου το ένα τρίτο αυτών να προέρχεται από πωλήσεις εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλες περιοχές στη βόρεια Ιταλία πιέζουν για καταστολή των αγριόχοιρων έξω από την πληγείσα περιοχή σε μια προσπάθεια να σώσουν τη δική τους παραγωγή χοιρινού κρέατος.
«Η αφρικανική πανώλη των χοίρων μπορεί να χτυπήσει χοίρους και κάπρους, είναι εξαιρετικά μεταδοτική, συχνά θανατηφόρα», δήλωσε ο Τζιανλούκα Μπαρμπακόβι, επικεφαλής του λόμπι της φάρμας Coldiretti στην περιοχή Trentino Alto Adige της Ιταλίας.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων λέει ότι οι υγιείς χοίροι και οι κάπροι συνήθως μολύνονται, μεταξύ άλλων μέσων, από την επαφή με μολυσμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων ελεύθερης βοσκής και των αγριόχοιρων.
Ο πολλαπλασιασμός των αγριόχοιρων έχει ταλαιπωρήσει επίσης τις αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων γειτονιών στην πρωτεύουσα της Ρώμης τα τελευταία χρόνια. Οι κάπροι διαπερνούν τους φράχτες που κυκλώνουν τα πάρκα στα περίχωρα της πόλης, εισβάλλουν στους δρόμους και τρώνε τα σκουπίδια.
Οι λομπίστες της ιταλικής παραγωγής Prosciutto di Parma (Ζαμπόν Πάρμας) έσπευσαν να κατευνάσουν τους φόβους των καταναλωτών, λέγοντας ότι η διαδικασία παλαίωσης στην οποία υποβάλλεται το κρέας καθιστά τον ιό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων ακίνδυνο.
Πηγή: apnews.com