Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεταλλικό νερό: Πόσο ασφαλές είναι τελικά; Τι έδειξαν δοκιμές 20 μεταλλικών νερών στη Γερμανία

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΜεταλλικό νερό: Πόσο ασφαλές είναι τελικά; Τι έδειξαν δοκιμές 20 μεταλλικών νερών στη Γερμανία
spot_img

Τα αποτελέσματα της έρευνας Γερμανόφωνου καταναλωτικού περιοδικού σε μεταλλικά νερά.

Η Ευρώπη διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά και αυστηρά νομικά πλαίσια παγκοσμίως, το οποίο διασφαλίζει ότι τα νερά φυσικής προέλευσης φτάνουν στους καταναλωτές στην αρχική τους κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει ειδικούς κανόνες για τα φυσικά μεταλλικά νερά και τα νερά πηγών, οι οποίοι τα διαχωρίζουν σαφώς από το πόσιμο νερό, πιο γνωστό ως νερό της βρύσης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό, τα μεταλλικά νερά πρέπει να είναι “καθαρά”, δηλαδή χωρίς υπολείμματα βλαβερών για τον ανθρώπινο οργανισμό χημικών ουσιών. Για να διαπιστωθεί αυτό διενεργείται τακτικά από ειδικό φορέα, φυσικοχημική και μικροβιολογική εξέταση των δειγμάτων που περιλαμβάνει ανάλυση όλων των παραμέτρων ποιότητας που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία ανάλογα με την κατηγορία νερού (επιτραπέζιο, φυσικό μεταλλικό νερό), πρακτική που εφαρμόζεται υποχρεωτικά και στην Ελλάδα, με τη περιφέρεια Αττικής να δημοσιεύει πρόσφατα τα αποτελέσματα των ελέγχων εμφιαλωμένων νερών.

Ωστόσο, ανεπιθύμητα συστατικά μπορούν επίσης να εισέλθουν στο νερό με φυσικό τρόπο. Ορισμένες ουσίες όπως το βόριο, το νικέλιο και το ουράνιο είναι φυσικής προέλευσης, αλλά μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε ορισμένες ποσότητες.

Άλλες, όπως τα φυτοφάρμακα , έχουν εισαχθεί από ανθρώπινη δραστηριότητα στο έδαφος μέσα από το οποίο διαρρέει το νερό. Τα προϊόντα αποικοδόμησής τους μπορούν τελικά να καταλήξουν στα μπουκάλια του νερού μας. Ακόμη και γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες εισέρχονται μέσω των λυμάτων και συνεπώς στον κύκλο του νερού, μπορούν να βρεθούν στο μεταλλικό νερό.

Η έρευνα του Γερμανικού περιοδικού Öko-Test

Το Öko-Test, ένα Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών, για το τεύχος του Ιουνίου, διεξήγαγε έρευνα που δημοσιεύτηκε και διαδικτυακά, σε 50 μεταλλικά νερά από όλη τη Γερμανία. Σας παραθέτουμε τα ευρήματα ανά κατηγορία.

  • Νιτρικά:

Παρόλο που η εισροή νιτρικών στο έδαφος στη Γερμανία, εν μέρει μέσω των λιπασμάτων στη γεωργία, εξακολουθεί να είναι υψηλή, το εργαστήριο βρήκε ίχνη σε 4 νερά, εκ των οποίων τα δύο διαφημίζονται ως κατάλληλα για την παρασκευή βρεφικής τροφής

Κανένα από τα εν λόγω δείγματα ωστόσο, δεν έφτασε ούτε το 50% των οριακών τιμών των κανονισμών για τα μεταλλικά νερά. Τα προϊόντα δεν υπερβαίνουν ούτε το ήμισυ των αυστηρότερων απαιτήσεων του Ινστιτούτου SGS Fresenius για τα βιολογικά νερά.

  • Φυσικοί ρυπαντές:

Οι εργαστηριακές αναλύσεις αποκάλυψαν μόλυνση με βόριο σε δύο δείγματα. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), μακροχρόνιες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει αναπτυξιακές και αναπαραγωγικές τοξικές επιδράσεις από ενώσεις βορίου.

Για το λόγο αυτό, το BfR συνιστά ότι η οριακή τιμή για το βόριο στο μεταλλικό νερό θα πρέπει να βασίζεται στην οριακή τιμή του κανονισμού για το πόσιμο νερό (TrinkwV), ο οποίος καθορίζει τις νομικές απαιτήσεις για το νερό βρύσης, και όχι στη σημαντικά υψηλότερη τιμή που καθορίζεται στον κανονισμό για το μεταλλικό νερό.

  • Χρώμιο

Το καρκινογόνο χρώμιο (VI) , το οποίο μπορεί να εισέλθει στο μεταλλικό νερό από στρώματα εδάφους και πετρωμάτων, ανιχνεύτηκε σε πέντε νερά. Στα δύο από αυτά τα επίπεδα χρωμίου ταξινομήθηκαν ως “υψηλά” – συμπεριλαμβανομένου ενός προϊόντος που διαφημίζεται για την παρασκευή γάλακτος για βρέφη.

Το χρώμιο (VI),είναι γνωστό καρκινογόνο σε οξεία έκθεση, εντούτοις  τα αποτελέσματα της κατανάλωσης τροφών μολυσμένων με χρώμιο (VI), ως συστατικό του χρωμικού μολύβδου, δεν είναι καλά κατανοητά. 

  • Νικέλιο και ουράνιο:

Αν και οι άνθρωποι δεν απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του νικελίου μέσω του νερού, το ιχνοστοιχείο είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση και εισέρχεται στον οργανισμό μας μέσω πολλών διαφορετικών τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά τον περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης νικελίου, επικαλούμενη εμπειρογνώμονες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρόνια διατροφική έκθεση σε νικέλιο μπορεί να προκαλεί ανησυχία, ιδίως στους νέους.

Τα υπερβολικά επίπεδα ουρανίου στο κλασικό μεταλλικό νερό είναι επίσης ανεπιθύμητα. Το ραδιενεργό βαρύ μέταλλο είναι ένα φυσικό γεωλογικό συστατικό. Ωστόσο, μπορεί να βλάψει το συκώτι και κυρίως τα νεφρά, γι’ αυτό και οι επιστημονικές συστάσεις αναφέρουν ότι τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερο ουράνιο.

Σε μεταλλικό νερό με βιολογική ετικέτα, για το οποίο οι καταναλωτές έχουν δικαίως υψηλότερες προσδοκίες, η περιεκτικότητα σε ουράνιο που μετρήθηκε στο εργαστήριο, υπερέβη την μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα κατά περισσότερο από το ήμισυ.

  • Φθόριο:

Οι ετικέτες 10 μεταλλικών νερών που συμμετείχαν στη δοκιμή αναφέρουν ότι είναι κατάλληλα για την παρασκευή παιδικών τροφών. Για τα νερά αυτά, οι οριακές τιμές των κανονισμών για τα μεταλλικά νερά είναι σε πολλές περιπτώσεις αυστηρότερες, μεταξύ άλλων και για το φθόριο. Σε δύο περιπτώσεις, τα επίπεδα που μετρήθηκαν στη δοκιμή υπερέβησαν την τιμή κατά περισσότερο από 50%.

Το φθόριο θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της τερηδόνας ακόμη και στα μικρότερα παιδιά, αλλά οι παιδίατροι και οι οδοντίατροι συνιστούν ένα συμπλήρωμα διατροφής με συνδυασμό βιταμίνης D και φθορίου πριν βγει το πρώτο δόντι. Έτσι διασφαλίζεται ότι τα μωρά λαμβάνουν ακριβώς την ποσότητα φθορίου που συνιστά η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE).

Αν και δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, υποστηρίζεται ότι τα πολύ μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται σε σημαντικές ποσότητες φθορίου στο νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του βρεφικού τους παρασκευάσματος. Στη χειρότερη περίπτωση, η μακροχρόνια πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας φθορίου μπορεί να βλάψει την ελαστικότητα των οστών.

  • Μεταβολίτες φυτοφαρμάκων:

Σε 6 δείγματα νερού που εξετάστηκαν – συμπεριλαμβανομένου ενός για βρεφικό γάλα – το εργαστήριο βρήκε αυξημένα επίπεδα προϊόντων αποικοδόμησης τουλάχιστον ενός φυτοφαρμάκου. Η χρήση φυτοφαρμάκων, ιδίως στη συμβατική γεωργία, επιβαρύνει όλο και περισσότερο το έδαφος.

Παρόλο που οι μεταβολίτες που ανιχνεύθηκαν δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία, υπερβαίνουν την κατευθυντήρια τιμή για τα φυτοφάρμακα που ορίζεται στον σχετικό διοικητικό κανονισμό.

  • Γλυκαντικά:

Τα γλυκαντικά, ένα ή περισσότερα από τα οποία το εργαστήριο εντόπισε σε πέντε μάρκες νερού, θολώνουν επίσης την ζητούμενη “καθαρότητα”. Πολλές γλυκαντικές ουσίες που προσλαμβάνουμε μέσω των αναψυκτικών, για παράδειγμα, απεκκρίνονται από τον οργανισμό. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν φιλτράρουν επαρκώς αυτές τις ουσίες από τα λύματα, με αποτέλεσμα να μπορούν να εισέλθουν ακόμη και σε βαθύτερα στρώματα υπόγειων υδάτων, καθώς και στο μεταλλικό νερό.

  • Συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον:

Σύμφωνα με την Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία για το μεταλλικό νερό. Τα γυάλινα μπουκάλια μπορούν συνήθως να ξαναγεμίζουν πιο συχνά από τα πλαστικά. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπτωτικές εταιρείες, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία προτιμούν να πωλούν τις δικές τους μάρκες σε μπουκάλια PET μίας χρήσης.

Όλοι οι κατασκευαστές στη δοκιμή χρησιμοποιούσαν PET μιας χρήσης με 50 έως 100% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Η συμβουλή του μέσου είναι πως το πόσιμο νερό της βρύσης είναι ασυναγώνιστα φθηνό και λιγότερο επιβλαβές για το κλίμα και το περιβάλλον καθώς η ποιότητά του παρακολουθείται στενά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο