Αντιδράσεις από την Ταϊβάν – Ζητάει αποδείξεις
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχουν αποφανθεί ότι τα τρόφιμα είναι απίθανο να σχετίζονται με τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Ωστόσο, οι αναφορές τροφίμων και συσκευασιών τροφίμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 εγείρουν ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τις συσκευασίες τροφίμων και τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που μπορεί να μολυνθούν κατά την επεξεργασία, τη μεταφορά ή την προετοιμασία. Να σημειωθεί ότι έχει αποδειχθεί πως τα τρόφιμα δεν μπορούν να υποστηρίξουν την αναπαραγωγή των ιών, ωστόσο τα περισσότερα τρόφιμα δεν μπορούν και να τους απενεργοποιήσουν.
Ωστόσο σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες τα περιβάλλοντα χαμηλής θερμοκρασίας κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά των τροφίμων υποστηρίζουν ευνοϊκές συνθήκες για την επιβίωση του SARS-CoV-2. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει σε ορισμένους τύπους τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, του κρέατος και των προϊόντων υπό συνθήκες ψύξης (4 °C) και κατεψυγμένων (−10 °C έως −80 °C), με τον ιό, σε ορισμένα τρόφιμα να παραμένει μολυσματικός για περισσότερες από 21 ημέρες.
Η Κίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη την αναστολή των εισαγωγών τροφίμων από εταιρεία στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι ο ιός που προκαλεί COVID-19 βρέθηκε σε συσκευασία κατεψυγμένων σαφριδιών (είδος ψαριού).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αναστολής που εξέδωσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας, η απαγόρευση αποστολών τροφίμων από την Tong Ho Food Industries Co. της Ταϊβάν θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουνίου, λόγω μόλυνσης της συσκευασίας κατεψυγμένων ψαριών με τον ιό SARS-CoV-2.
Η ειδοποίηση εκδόθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου οι Κινέζοι τελωνειακοί υπάλληλοι ανακοίνωσαν απαγόρευση εισαγωγών για μία εβδομάδα από άλλη εταιρεία κατεψυγμένων θαλασσινών στην Ταϊβάν, επικαλούμενη το ίδιο πρόβλημα όταν αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ιSARS-CoV-2 βρέθηκε στη συσκευασία της κατεψυγμένης beltfish.
Σε απάντηση στην τελευταία απαγόρευση, το Συμβούλιο Γεωργίας της Ταϊβάν (COA) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω υδρόβιων προϊόντων και κάλεσε την Κίνα να παράσχει επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξει την απόφασή της για εισαγωγές ψαριών.
Επί του παρόντος, η Κίνα είναι η μόνη χώρα που ελέγχει για τον ιό COVID-19 στις συσκευασίες εισαγόμενων κατεψυγμένων υδρόβιων προϊόντων από πολλές άλλες χώρες.