Η Epic Cleantec χρησιμοποίησε το σύστημα για την παραγωγή 7000 κουτιών μπύρας Epic OneWater Brew σε συνεργασία με την ζυθοποιία Devil’s Canyon Brewing Co.
Γνωρίζετε την κλασσική μπύρα από λυκίσκο, αλλά έχετε ακούσει ποτέ για μπύρα που παράγεται από τις αποχετεύσεις του ντους ή του νεροχύτη;
Χάρη στην εταιρεία Epic Cleantec, μια περιβαλλοντική εταιρεία επεξεργασίας νερού, αυτό γίνεται πραγματικότητα, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μπύρα από επεξεργασμένα οικιακά λύματα.
Το παρασκεύασμα προερχόταν από ένα συγκρότημα κατοικιών 40 ορόφων στο Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιώντας νερό ή απόβλητα που προέρχονται από εκκενώσεις όπως νεροχύτες και μπανιέρες. Το νερό αυτό στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επεξεργασία με υπεριώδες φως και μικροδιήθηση για να γίνει βιώσιμη και ανανεώσιμη πηγή νερού για τη μπύρα.
Ενώ πολλοί βρίσκουν την ιδέα δυσάρεστη, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η αυστηρή επεξεργασία – η οποία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χλωρίωση και αντίστροφη όσμωση – έχει ως αποτέλεσμα καθαρότερο νερό από αυτό που ανακτάται από φυσικές πηγές, αναφέρει ο ιστότοπος Mental Floss.
Η Epic Cleantec χρησιμοποίησε το σύστημα για την παραγωγή 7000 κουτιών Epic OneWater Brew σε συνεργασία με την ζυθοποιία Devil’s Canyon Brewing Co.
Ενώ δόθηκε στη διάρκεια περιβαλλοντικής διάσκεψης πέρυσι, δεν μπορεί να πωληθεί νόμιμα στις ΗΠΑ, όπου παράγεται, καθώς οι κανονισμοί απαγορεύουν την εμπορική διανομή των ανακυκλωμένων απορριμμάτων, εκτός από την Αριζόνα, όπου επιτρέπονται τα ανακυκλωμένα λύματα για μπίρες.
Ωστόσο, η Epic Cleantec εξακολουθεί να βλέπει ένα μέλλον όπου οι καταναλωτές γίνονται ανεκτικοί στο ανακυκλωμένο νερό για κατανάλωση.
Εν τω μεταξύ, ήδη σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας παράγονται και πωλούνται μπύρες από λύματα ή απόβλητα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης λυμάτων αποτελεί η ζυθοποιία Brewerkz από τη Σιγκαπούρη, η οποία παρασκευάζει μπύρα από επεξεργασμένα λύματα από το 2018 σε συνεργασία με την εθνική αρχή ύδρευσης. Επιπλέον, η εταιρεία υδροτεχνολογίας Xylem στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία που παρήγαγε περίπου 400 λίτρα μπύρας από καθαρισμένα λύματα, ως παράδειγμα για την επαναχρησιμοποίησή τους σε περιόδους έλλειψης νερού. Μπορεί η καινοτομία αυτή να μη διατέθηκε προς πώληση, αποτέλεσε, όμως ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς τα λύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελός μας.