Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδεικνύουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τους δεν περιλαμβάνει δουλεία!

ΑρχικήΝέαΔιεθνή: Οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδεικνύουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τους δεν περιλαμβάνει δουλεία!
spot_img

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές από την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, εκτός εάν οι εταιρείες μπορούν να αποδείξουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν περιλαμβάνουν καταναγκαστική εργασία.

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως Uyghur Forced Labor Prevention Act, που έχει ψηφιστεί από τη Γερουσία, προϋποθέτει απαγόρευση των προϊόντων, εκτός εάν οι εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει “τη δέουσα επιμέλεια, τον αποτελεσματικό εντοπισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα μέτρα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας για να διασφαλίσουν ότι οι εν λόγω εισαγωγείς δεν εισάγουν αγαθά που εξορύσσονται, παράγονται ή κατασκευάζονται συνολικά ή εν μέρει με καταναγκαστική εργασία από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ειδικά από την αυτόνομη περιοχή του Σινγιάνγκ Ουιγούρων».

Το νομοσχέδιο ακολουθεί παρόμοιες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές από την περιοχή.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει “να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στον τερματισμό των πρακτικών καταναγκαστικής εργασίας όπου συμβαίνουν τέτοιες πρακτικές με όλα τα διαθέσιμα μέσα”, και να “ενισχύσει την απαγόρευση εισαγωγής αγαθών που γίνονται με καταναγκαστική εργασία”.

Έχει ήδη σταλεί στον πρόεδρο Μπάιντεν για να υπογραφεί και να γίνει νόμος.

Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίστηκε ότι οι κινεζικές αρχές δημιούργησαν ένα «δυστοπικό τοπίο κόλασης σε ιλιγγιώδη κλίμακα» στο Σινγιάνγκ. Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με φερόμενη κακοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού των Ουιγούρων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής παρακολούθησης, της κράτησης και της καταναγκαστικής εργασίας.

Η πλευρά Τραμπ δήλωσε ότι η μεταχείριση του πληθυσμού των Ουιγούρων ισοδυναμεί με «γενοκτονία».

Ωστόσο, εταιρείες όπως η Apple, η Nike και η Coca-Cola άσκησαν πιέσεις στο παρελθόν κατά του νομοσχεδίου, επικαλούμενες ανησυχίες για το πώς θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Apple και η Nike κατηγορήθηκαν από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής ότι είχαν βασιστεί σε καταναγκαστική εργασία από την περιοχή στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σύμφωνα με το CIPS: «Ο πρόεδρος χαιρετίζει τη συμφωνία του Κογκρέσου σχετικά με τον δικομματικό νόμο για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων. Συμφωνούμε με το Κογκρέσο ότι μπορεί και πρέπει να αναληφθεί δράση για να θεωρηθεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπεύθυνη για γενοκτονία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας στο Σινγιάνγκ.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής περιορισμών βίζα, του Παγκόσμιου Νόμου Μαγκνίτσκι και άλλων οικονομικών κυρώσεων, των ελέγχων εξαγωγών, των περιορισμών στις εισαγωγές και της έκδοσης επιχειρηματικής συμβουλευτικής. Ο πρόεδρος συγκέντρωσε επίσης την G7 για να δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι όλες οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι απαλλαγμένες από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας – συμπεριλαμβανομένου του Σινγιάνγκ.

“Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με το Κογκρέσο για να εφαρμόσει αυτό το νομοσχέδιο για να εξασφαλίσει ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι απαλλαγμένες από την καταναγκαστική εργασία”.

Εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κίνας στις ΗΠΑ δήλωσε στο CNBC ότι αρνήθηκε ισχυρισμούς για καταναγκαστική εργασία.

Είπαν: «Ορισμένοι αμερικανοί πολιτικοί έχουν επινοήσει παραπληροφόρηση της λεγόμενης καταναγκαστικής εργασίας προκειμένου να περιορίσουν και να καταπιέσουν τα σχετικά κόμματα και επιχειρήσεις στην Κίνα, καθώς και να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας.

“Όλες οι εθνικές ομάδες στη Σιντζιάνγκ επιλέγουν τα επαγγέλματά τους σύμφωνα με τη θέλησή τους και υπογράφουν “συμβάσεις εργασίας” με δική τους βούληση σύμφωνα με το νόμο βάσει της ισότητας”.

Αναμένονται σχετικές δηλώσεις από τις εταιρείες Apple, Nike και Coca-Cola.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα