Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος πονοκέφαλος για τη Ferrero μετά τις εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις παιδιών από τα Kinder

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΝέος πονοκέφαλος για τη Ferrero μετά τις εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις παιδιών από τα Kinder
spot_img

Κινδυνεύει να καταταχθεί στους κακούς εργοδότες παρά την προηγούμενη καλή φήμη της

Έκανε αμάν να βγάλει από πάνω της τη ρετσινιά των μολυσμένων με σαλμονέλα kinder αυγών που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 450 άτομα να νοσήσουν και η Ferrero διατρέχει πλέον τον κίνδυνο να κολλήσει τη ρετσινιά του κακού εργοδότη!

Η Ferrero ήταν πάντα περήφανη για τις συνθήκες εργασίας που εγγυάται στους υπαλλήλους της όμως αυτή η θετική εικόνα διακυβεύεται τις τελευταίες ημέρες από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων της Proteco, της εταιρείας που έχει αναλάβει τη συσκευασία σε σοκολατάκια, πασχαλινά αυγά και αυγά Kinder του κολοσσού.

Διαβάστε ακόμη: Shein: Ποικιλία σε ρούχα – ποικιλία και σε ζωύφια! Γιατί το άνοιγμα μιας παραγγελίας δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο…

Σύμφωνα με το συνδικάτο USB – στο οποίο μια ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων πολλών αλλοδαπών, στράφηκε για προστασία – οι υπάλληλοι της Proteco που είναι επιφορτισμένοι με αυτά τα καθήκοντα εργάζονται σε πολύ δυσμενείς συνθήκες, πολύ διαφορετικές από αυτές των πραγματικών εργαζομένων της Ferrero. Από την 1η Μαΐου 2024 η εταιρεία εφαρμόζει τη σύμβαση πολλαπλών υπηρεσιών, αυτή των εταιρειών καθαριότητας, η οποία προβλέπει χαμηλότερους κατώτατους μισθούς από αυτούς που προβλέπει η συλλογική σύμβαση αγροδιατροφής: σύμφωνα με την UBS είναι 7,29 ευρώ μεικτά την ώρα, που αντιστοιχούν σε ένα καθαρό λίγο πάνω από 5 ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν περίοδοι αναστολής εργασίας χωρίς αμοιβή ή εισφορές. «Δεκάδες εργαζόμενοι – δηλώνει ο Vincenzo Lauricella της USB – εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν πάντα την ίδια περίοδο του έτους. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία εκφορτώνει το βάρος του επιδόματος ανεργίας στο INPS, άρα και στην κοινότητα, και στη συνέχεια ξεκινά ξανά την επόμενη χρονιά με νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου». «Επιπλέον – προσθέτει ο Enzo Miccoli της USB Piemonte – σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι χειρίζονται τρόφιμα, τα οποία θα απαιτούσαν επαρκή εκπαίδευση και ελέγχους, επίσης για την προστασία των καταναλωτών».

Η διαμαρτυρία, που ανακοινώθηκε στον τοπικό Τύπο, βγήκε και στο τηλεοπτικό πρόγραμμα RAI Agorà που έδωσε βήμα στους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και την εταιρεία. Η Ferrero με επιστολή της αναφέρει ότι ενεργούσε πάντα με σεβασμό προς τους ανθρώπους και την επικράτεια στην οποία δραστηριοποιείται και ότι οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τις εξωτερικές συσκευασίες υπόκεινται περιοδικά σε ελέγχους. «Εμπιστευόμαστε», διευκρινίζεται στο έγγραφο, «ότι η Proteco θα επιβεβαιώσει τη νομιμότητα των ενεργειών της, για να προστατεύσει επίσης τη φήμη μας».

Διαβάστε ακόμη: Επιστήμονες τροφίμων: Αφήστε τη λαδόκολλα και απλά λαδώστε το ταψί!

Η υπόθεση – που έφτασε στο Κοινοβούλιο με ερώτηση του Μάρκο Γκριμάλντι – είναι περίπλοκη: η USB κατηγορεί τα συνομοσπονδιακά συνδικάτα ότι υπέγραψαν επαρχιακή σύμβαση που εγγυάται λιγότερα δικαιώματα από αυτά που απολαμβάνουν οι Υπάλληλοι της Ferrero. Η αίσθηση είναι ότι προτιμήθηκε η προστασία της απασχόλησης…

Η Ferrero έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιο συσκευασίας με την Proteco για έναν ακόμη χρόνο χωρίς αναπροσαρμογή του τιμολογίου. «Από την άλλη πλευρά, το σύστημα προμηθειών έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: να εκφορτώνει τα προβλήματα στην εργολαβική εταιρεία και, τελικά, στους εργαζόμενους», σημειώνει η Lauricella. Με την υπεργολαβία της συσκευασίας, η εταιρεία Ferrero μειώνει το κόστος διατηρώντας παράλληλα την εικόνα της ως «ευγενικού γίγαντα».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο