Φόβοι για αύξηση του κόστους παραγωγής και παρεμπόδιση των επενδύσεων.
Από τον περασμένο Οκτώβριο τέθηκε σε ισχύ η υποχρεωτική ετικέτα “Not for EU” σε τρόφιμα προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Βρετανίας με την ΕΕ για τις εξαγωγές στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ το μέτρο εφάρμοσε πρώτη η αλυσίδα σουπερμάρκετ ASDA. To συγκεκριμένο πρωτόκολλο εφαρμόστηκε μετά το Brexit, για να διευκολυνθούν οι εξαγωγές Βρετανικών τροφίμων στη Β. Ιρλανδία η οποία παραμένει στην ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ, καθώς οι έλεγχοι θα είναι πολύ χαλαροί και με ελάχιστη γραφειοκρατία, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Από τον Οκτώβριο του 2024, αυτή η αλλαγή κανόνα θα επηρεάσει τα προϊόντα ακόμη και αν δεν προορίζονται για πώληση στη Βόρεια Ιρλανδία και οι κανόνες θα ισχύουν επίσης ανεξάρτητα από το εάν το προϊόν παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εισάγεται.
Ωστόσο οι βρετανικές επιχειρήσεις τροφίμων εκφράζουν ανησυχία για την επισήμανση “Not for EU”, και ζητούν από την κυβέρνηση περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το ενδεχόμενο νέων απαιτήσεων επισήμανσης. Στο μεταξύ μεγαλώνουν οι φόβοι ότι η προτεινόμενη εισαγωγή των ετικετών αυτών, θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος παραγωγής και να εμποδίσει τις επενδύσεις στη βιομηχανία.
Αυτή την εβδομάδα, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Rishi Sunak σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit που θα επέτρεπε στο DUP να αποκαταστήσει μια κυβέρνηση «καταμερισμού της εξουσίας». Η Βόρεια Ιρλανδία είναι χωρίς αποκεντρωμένη κυβέρνηση για σχεδόν δύο χρόνια λόγω διαφωνίας σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες. Ωστόσο, η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών (FDF) ανησυχεί για την πρόταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερβεί τους όρους του πλαισίου Windsor, (πρόκειται για μια νομική συμφωνία μετά το Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία προσάρμοσε τη λειτουργία του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας), απαιτώντας όλα τα προϊόντα στο πεδίο «Πράσινη Λωρίδα» να φέρουν την ένδειξη «Όχι για την ΕΕ» όταν πωλούνται στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.
Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Food Ingredients First, η CEO της FDF Karen Betts λέει: «Περιμένουμε πληροφορίες από την κυβέρνηση για το πώς ακριβώς θα επηρεάσει η συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Ωστόσο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ρύθμιση τώρα για γρήγορες αλλαγές επισήμανσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν λάθος».
Η οργάνωση μελών, η οποία εκπροσωπεί και συμβουλεύει τους βρετανούς κατασκευαστές τροφίμων, προτείνει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρώτα να παρακολουθεί σωστά τις προμήθειες τροφίμων και ποτών στη Βόρεια Ιρλανδία και να εφαρμόζει νέους κανονισμούς μόνο εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την υποστήριξή τους. «Η επιβολή δαπανηρών, περίπλοκων αλλαγών στις ετικέτες προτού καταλάβουμε ότι είναι απαραίτητο, ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσει το κόστος παραγωγής και, τελικά, τις τιμές για τους καταναλωτές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, για χάρη του», προειδοποιεί ο Betts, προσθέτοντας ότι τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ήδη ένα κόστος. κρίση διαβίωσης.