Κίνδυνος μόλυνσης από καμπυλοβακτήριο.
Συμβουλή για την ασφάλεια σχετικά με τα στρείδια που συλλέγονται από το Lewis Bay της Μασαχουσέτης λόγω μια λόγω πιθανής μόλυνσης από καμπυλοβακτήριο, εξέδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύμφωνα με το FoodPoisoningNews. Πρόκειται γαι ένα βακτήριο που προκαλεί λοιμώδη νόσο στα έντερα, με αποτέλεσμα κράμπες, διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος.
Η μόλυνση ήρθε στο φως μετά από ένα ξέσπασμα ασθενειών Campylobacter jejuni στη Μασαχουσέτη που συνδέεται με στρείδια που καταναλώθηκαν την 1 και 3 Ιουλίου 2024. Σε απάντηση, το Τμήμα Θαλάσσιας Αλιείας της Μασαχουσέτης έκλεισε την περιοχή συγκομιδής SC28 στις 19 Ιουλίου και δύο πιστοποιημένους αντιπροσώπους – Chatham Η Shellfish Co. και η Island Creek Oysters – ξεκίνησαν μια ανάκληση των προϊόντων τους.
Τα μολυσμένα στρείδια έχουν διανεμηθεί σε εστιατόρια και λιανοπωλητές σε 11 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Φλόριντα, Ιλινόις, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Μιζούρι, Νιου Τζέρσεϊ, Νιου Χάμσαϊρ, Νέα Υόρκη και Πενσυλβάνια. Ωστόσο, ο FDA προειδοποιεί ότι τα επηρεαζόμενα προϊόντα μπορεί να έχουν φτάσει και σε άλλες πολιτείες.
Ο FDA συμβουλεύει έντονα τα εστιατόρια, τους λιανοπωλητές τροφίμων και τους καταναλωτές να αποφεύγουν να σερβίρουν, να πουλούν ή να καταναλώνουν αυτά τα δυνητικά μολυσμένα στρείδια. Τυχόν προϊόντα που ανακαλούνται θα πρέπει να απορριφθούν ή να επιστραφούν στον διανομέα.
Τα μολυσμένα στρείδια μπορεί να εμφανίζονται, να μυρίζουν και να έχουν φυσιολογική γεύση, καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό των προσβεβλημένων προϊόντων χωρίς την κατάλληλη δοκιμή. Για τις εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών τροφίμων, η FDA συνιστά σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση όλων των επιφανειών, των σκευών και των δοχείων που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τα στρείδια που ανακαλούνται για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης.
Το Campylobacter jejuni είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερική ασθένεια, ιδιαίτερα εάν τα στρείδια καταναλώνονται ωμά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2-5 ημέρες μετά την κατάποση και περιλαμβάνουν διάρροια (συχνά αιματηρή), πυρετό, κράμπες στο στομάχι, ναυτία και εμετό. Ενώ τα περισσότερα υγιή άτομα αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, προσωρινή παράλυση και αρθρίτιδα. Για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα βακτήρια μπορούν δυνητικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.