ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠάνω από 2,5 ώρες για την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην Ιταλία

Πάνω από 2,5 ώρες για την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην Ιταλία

2 λεπτά ανάγνωσης

Τι προτιμούν για τα Χριστούγεννα οι Ιταλοί.

Οι Ιταλοί περνούν σχεδόν τρεις ώρες (2,7) στην κουζίνα για να ετοιμάσουν τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια που σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) έχουν επιλέξει να φάνε στο σπίτι ή με συγγενείς και φίλους σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Αγροτών Coldiretti. Αυτό προκύπτει από μια ανάλυση Coldiretti/Ixe για το ραντεβού με το πιο σημαντικό τραπέζι της χρονιάς. Από εκείνους που θα φροντίσουν τα γεύματα, το 85% θα τα προετοιμάσει προσωπικά – διευκρινίζει ο Coldiretti – με μια επιστροφή στο “φτιάξ’ το μόνος σου” ιδιαίτερα στους νέους, που βρίσκουν ικανοποίηση στην κουζίνα καθώς το μαγείρεμα και καλό φαγητό καθιερώνονται στις νέες γενιές ως πρωταρχικές δραστηριότητες αναψυχής, χαλάρωσης και προσωπικής επιβεβαίωσης. Υπάρχει όμως και το 7% που θα παραγγείλει τα πάντα απ΄έξω, ενώ το υπόλοιπο 4% θα βασιστεί σε πιάτα που φέρνουν συγγενείς ή φίλοι.

- Advertisement -

Οι πιο «κοινωνικοί» είναι Σικελοί και Σαρδηνοί, με μέσο όρο γύρω στα 10 άτομα καλεσμένους, ενώ οι πιο «μοναχικοί» είναι οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Ιταλίας με 7 καλεσμένους. Η μέση δαπάνη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι αυξήθηκε, φθάνοντας στα 115 ευρώ ανά οικογένεια, 10% περισσότερα από το 2022, σηματοδοτώντας την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα.

Αν και στο μενού της παραμονής των Χριστουγέννων σερβιρίστηκε ψάρι ως κυρίως πιάτο, ανήμερά των Χριστουγέννων επικρατεί το κρέας και κερδίζουν τα βραστά, ψητά και τηγανητά, από αρνί μέχρι γαλοπούλες, αλλά και σούπες, γεμιστά ζυμαρικά, καπελέτες σε ζωμό και πίτσες.  Μεταξύ των must-have προϊόντων εκτός από τα τοπικά, το αφρώδες κρασί επιβεβαιώνεται για σχεδόν εννέα στους δέκα Ιταλούς (89%) μαζί με τοπικά φρούτα εποχής (88%), ενώ το panettone με 78% ξεπερνάει το παλαιωμένο ακόμα pandoro στις προτιμήσεις. Το 73% επιλέγει επίσης παραδοσιακά τοπικά επιδόρπια.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.