Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρόφιμα ΓΤΟ: Παράνομη η χρήση μόνο κωδικών QR στην επισήμανση

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΤρόφιμα ΓΤΟ: Παράνομη η χρήση μόνο κωδικών QR στην επισήμανση
spot_img

Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου δικαιώνει τον αγώνα του Αμερικανικού Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων για τα δικαιώματα των καταναλωτών

Περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε την απόφαση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) να επιτρέπει τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΟ) να επισημαίνονται αποκλειστικά και μόνο με κωδικό “QR”. «Αυτή είναι μια νίκη για όλους τους Αμερικανούς», δήλωσε η Meredith Stevenson, δικηγόρος και σύμβουλος του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων (CFS) για την υπόθεση. «Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί ένα βασικό βήμα προς τον τερματισμό της παραπλανητικής και μεροληπτικής επισήμανσης των τροφίμων ΓΤΟ της βιομηχανίας, που έχει κρατήσει τους καταναλωτές στο σκοτάδι κρύβοντας ό,τι υπάρχει στα προϊόντα τους».

Το CFS είχε μηνύσει το Υπουργείο Γεωργίας 2 χρόνια πριν, μετά τη θέσπιση κανόνων από το USDA τον Δεκέμβριο του 2018 για τη χρήση μόνο κωδικών QR στις συσκευασίες ΓΤΟ, κάνοντας διακρίσεις σε βάρος δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών. Η αγωγή ακολούθησε καμπάνια του CFS για παραπάνω από 20 χρόνια με σκοπό τη σωστή επισήμανση των ΓΤΟ στις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει σε περισσότερες από 60 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ήρθε τη στιγμή που νέα επιστημονική μελέτη της σχολής Γεωπονικών Επιστημών των ΗΠΑ, Penn State, δείχνει ότι οι ετικέτες που ειδοποιούν τους πελάτες ότι τα προϊόντα περιέχουν συστατικά από γενετικά τροποποιημένα φυτά ενδέχεται να μειώσουν τις πωλήσεις τους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. 

«Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το USDA ενήργησε παράνομα επιτρέποντας μόνο τον ηλεκτρονικό κωδικό QR για την επισήμανση των ετικετών στα ΓΤΟ», δήλωσε ο Andrew Kimbrell, Εκτελεστικός Διευθυντής του CFS. «Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μια προειδοποίηση για τη βιομηχανία τροφίμων στο ότι η μη σαφής επισήμανση των συσκευασιών χρησιμοποιώντας μόνο κωδικούς QR δεν θα μπορέσει να περάσει το νομικό έλεγχο. Το CFS θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε Αμερικανού να γνωρίζει τι περιέχει το φαγητό του».

Το Κογκρέσο ζήτησε από το USDA να παράσχει “πρόσθετες και συγκρίσιμες επιλογές” για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των καταναλωτών. Στον αντίποδα, το δικαστήριο είχε ταχθεί στο παρελθόν στο πλευρό του USDA σε πολλές άλλες προκλήσεις που υπέβαλαν οι ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της χρήσης του όρου “bioengineered” και απαγόρευση των όρων “GE” ή “GMO” στις ετικέτες. Παράλληλα, είχε κρίνει ότι το USDA μπορεί να συνεχίσει να αποκλείει στα προϊόντα με «εξευγενισμένα» συστατικά την υποχρεωτική γνωστοποίηση των υλικών τους, εκτός εάν είναι ανιχνεύσιμα με τη μέθοδο δοκιμής που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα