Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πιο ανθρώπινες μεθόδους θανάτωσης για τη γρίπη των πτηνών ζητούν ακτιβιστές

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠιο ανθρώπινες μεθόδους θανάτωσης για τη γρίπη των πτηνών ζητούν ακτιβιστές
spot_img

Η αναφορά που κατατέθηκε στην Αμερικανική κυβέρνηση αμφισβητεί τη μέθοδο διακοπής εξαερισμού.

   “Να δώσει κίνητρα στους παραγωγούς να σχεδιάσουν επαρκώς την ταχεία θανάτωση μολυσμένων και εκτεθειμένων ζώων”, χρησιμοποιώντας πιο ανθρώπινες μεθόδους, ζητά από την κυβέρνηση, το μη κυβερνητικό Ινστιτούτο Ευημερίας των Ζώων (AWI), ως προς την αντιμετώπιση της εξαιρετικά μεταδοτικής γρίπης των πτηνών. 

  Η αναφορά που κατατέθηκε από το AWI, αμφισβητεί τη μέθοδο θανάτωσης μεγάλου αριθμού πτηνών με ”διακοπή εξαερισμού+” (VSD+), υποστηρίζοντας πως εκτός από το ότι ταλαιπωρεί τα ζώα, δεν εξυπηρετεί ούτε τους επαγγελματίες κτηνίατρους, εκ των οποίων 3.500 έχουν δηλώσει πως αντιτίθενται στη χρήση του. 

  Η μέθοδος περιλαμβάνει την απενεργοποίηση της ροής αέρα σε έναν αχυρώνα και την αύξηση της θερμότητας πάνω από 104 βαθμούς, αφήνοντας τα παγιδευμένα πουλιά να πεθάνουν από θερμοπληξία για αρκετές ώρες. Η οργάνωση υποστηρίζει ακόμη πως μέσα στο τελευταίο έτος, τουλάχιστον 44,9 εκατομμύρια πτηνά, που αντιπροσωπεύουν το 77% αυτών που νόσησαν στις ΗΠΑ, θανατώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με αυτή τη μέθοδο.

  Τους τελευταιους μήνες έχει παρατηρηθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση των κρουσμάτων της νόσου. Τον περασμένο Απρίλιο, σε ένα διάστημα 2 μηνών, αναφέρθηκαν 716 κρούσματα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 6 μήνες κήρυξε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πουλερικών στον κόσμο, η Βραζιλία, μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε άγρια πουλιά. Πριν λίγους μήνες η νόσος αποδείχθηκε θανατηφόρα και για τους ανθρώπους, αφού μια γυναίκα από την Κίνα πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, ο πρώτος θάνατος σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα τελευταία 20 χρόνια που κυκλοφορεί η νόσος. Δυο ακόμα κρούσματα σε ανθρώπους καταγράφηκαν την περασμένη άνοιξη στην Κίνα, που ωστόσο δεν κατέληξαν σε θάνατο.

   Στην παρούσα αναφορά, οι ακτιβιστές επικαλούνται τον κανόνα APHIS του 2018 που απαιτεί από τους παραγωγούς να έχουν εγκεκριμένο σχέδιο βιοασφάλειας που ελέγχεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για ισχυρισμούς για τη γρίπη των πτηνών.

“Η συνεχιζόμενη επιδημία HPAI ήταν ένας εφιάλτης για την καλή διαβίωση των ζώων που έχει προκαλέσει ανείπωτη ταλαιπωρία όχι μόνο στα πουλιά που είναι πραγματικά μολυσμένα αλλά και στα δυνητικά υγιή πουλιά”, δήλωσε η Dena Jones, διευθύντρια προγράμματος εκτρεφόμενων ζώων της AWI. “Δυστυχώς, εάν επιβεβαιωθεί μία μόλυνση, κάθε πτηνό στην τοποθεσία πρέπει να θανατωθεί, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να σκοτωθούν εκατομμύρια δυνητικά μη μολυσμένα πουλιά”.

   Ο νόμος περί προστασίας της υγείας των ζώων προβλέπει ερήμωση (μαζική θανάτωση) κοπαδιών για την αποτροπή της εξάπλωσης. Οι αρχικοί μέθοδοι ερήμωσης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας HPAI 2014-2015, που τότε θεωρούνταν το μεγαλύτερο και πιο σοβαρό περιστατικό ασθένειας των ζώων στην ιστορία των ΗΠΑ,  ήταν η απελευθέρωση αερίων με αφρό με βάση το νερό και διοξείδιο του άνθρακα (CO2).  Ωστόσο, το USDA παρατήρησε καθυστερήσεις αποπληθυσμού, έτσι θέσπισε μια πολιτική σύμφωνα με την οποία οι εκκαθαρίσεις πρέπει να πραγματοποιούνται εντός 24 έως 48 ωρών από την ανίχνευση της γρίπης των πτηνών. Aξίζει να σημειωθεί όμως, πως η μέθοδος VSD+, είχε εγκριθεί μόνο ως έσχατη λύση.

Πληροφορίες από Food Safety News

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα