Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψωμί: Μπορεί να έχει μουχλιάσει και να μην φαίνεται;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΨωμί: Μπορεί να έχει μουχλιάσει και να μην φαίνεται;
spot_img

Πόσο ασφαλές είναι να καταναλώνουμε μπαγιάτικο ψωμί, ή το “καθαρό” μέρος ενός μουχλιασμένου ψωμιού;

Σε όλα τα νοικοκυριά τυχαίνει κάποια στιγμή, να ξεχαστεί το ψωμί και να πιάσει μούχλα. Και δεν είναι και λίγοι όσοι κόβουν το μουχλιασμένο μέρος και τρώνε το υπόλοιπο το οποίο φαίνεται φρέσκο.

Πόσο ασφαλής όμως είναι αυτή η τακτική; Και μπορεί το ψωμί να έχει μουχλιάσει αλλά να μην έχει εμφανή σημάδια μούχλας;

Αν και η μούχλα σε ένα προϊόν είναι μια φυσική διαδικασία, αυτό δε σημαίνει ότι είναι κάτι απλό. Πολλοί πιθανόν να έχουν φάει, σκόπιμα ή κατά λάθος, κάποιο τρόφιμο με μούχλα, όμως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι δεν είναι και τίποτα πολύ σοβαρό, καθώς όταν αρχίσει να αναπτύσσεται η μούχλα παράγει μυκοτοξίνες. Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες οι οποίες παράγονται από την ανάπτυξη μυκήτων σε τροφές και ζωοτροφές.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μούχλα που βλέπουμε πάνω στα τρόφιμα (ψωμί, τυρί, φρούτα, κλπ) είναι μόνο το μέρος της ανάπτυξης των μυκήτων, που είναι ορατό στην επιφάνεια των τροφίμων. Συνήθως οι μύκητες της μούχλας έχουν προχωρήσει με τις νηματώδεις ρίζες τους βαθιά στο τρόφιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τοξίνες μπορεί να έχουν διασκορπιστεί σε όλο το τρόφιμο και απλά να μην είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Μπορούν να προκαλέσουν από διάρροια και εμετό, μέχρι σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, φτάνοντας ακόμη και στο να προκαλέσουν θάνατο.

«Οι μυκοτοξίνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα κατά την πέψη του χαλασμένου φαγητού. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι από ναυτία και κοιλόπονοι, μέχρι οισοφαγίτιδα και καρκίνο στο συκώτι», προειδοποιεί ο Simon Dawson, λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφών και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Ακόμα κι αν το ψωμί δεν έχει φτάσει στην ημερομηνία λήξης του και δεν έχει ορατή μούχλα στην επιφάνειά του, η μούχλα μπορεί να ‘εχει εισχωρήσει κάτω από τις ορατές περιοχές του ψωμιού. Αυτό ισχύει για κάθε πορώδες τρόφιμο. Έτσι, όσοι ανησυχούν για το εάν το ψωμί μπορεί να έχει μολυνθεί ή όχι από μούχλα θα πρέπει να εξετάσουν το περιβάλλον στο οποίο έχει αποθηκευτεί το ψωμί. Εάν το σημείο αποθήκευσης έχει υγρασία, το ψωμί θα μπορούσε να αρχίσει να βγάζει μούχλα πολύ πριν λήξει τεχνικά. Εάν το ψωμί έχει αποθηκευτεί σε τέτοιο περιβάλλον για μέρες, είναι καλύτερο να το πετάξετε και να αποθηκεύσετε τα μελλοντικά καρβέλια σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Αλλά προσοχή: Μην προσπαθήσετε να μυρίσετε το ψωμί για το οποίο υποψιάζεστε ότι έχει μουχλιάσει αλλά δεν φαίνεται. Η μυρωδιά δυνητικά μουχλιασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει την έλξη σπορίων μούχλας στο αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες επιπλοκές, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι προτιμότερο να πετάτε το ψωμί αντί να κινδυνεύετε να έρθετε σε επαφή με μούχλα και ασθένειες.

Είναι όλα τα είδα μούχλας επικίνδυνα για τον άνθρωπο;

Ωστόσο, δεν όλα τα είδη μούχλας επικίνδυνα για τον άνθρωπο

«Η δυσκολία είναι ότι δεν παράγουν όλα τα είδη μούχλας αυτές τις επικίνδυνες τοξίνες, αλλά ακόμη και αυτές που τις παράγουν, δεν το κάνουν πάντα», επισημαίνει ο Simon Dawson.

Το πιο περίφημο παράδειγμα είναι τα μπλε τυριά, όπως το stilton ή το ροκφόρ.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να καταναλώσουμε μουχλιασμένα τρόφιμα;

Η απάντηση των ειδικών στο ερώτημα αυτό είναι λακωνική και απόλυτη: «Όχι».

«Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι είναι ότι δεν είναι το πρόβλημα μόνο η επιφάνεια, η οποία είναι μουχλιασμένη. Ειδικά για τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα μαλακά φρούτα, οι τοξίνες μπορεί να έχουν βαθιές ρίζες και να μην είναι ορατές. Σε αντίθεση με τα σκληρά τυριά ή το αποξηραμένο κρέας», εξηγεί ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

«Τρώγοντας μια φέτα ψωμιού, που έχει καθαριστεί από τη μούχλα, δε σημαίνει ότι απαλλαχθήκατε από το πρόβλημα. Εξάλλου, ελλοχεύει και ο κίνδυνος διασποράς από σπόρους της μούχλας, όταν ανοίγει κανείς μια σακούλα με μουχλιασμένο φαγητό. Αυτά απελευθερώνονται στον αέρα και μπορεί κανείς να τα εισπνεύσει ή να μολυνθούν παραπλήσιες επιφάνειες», εξηγεί.

Συμπερασματικά δεν είναι ασφαλές να τρώτε το “καθαρό” μέρος του μουχλιασμένου ψωμιού αλλά και το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να είναι μουχλιασμένο και απλά να μην έχει προχωρήσει η μούχλα ώστε να είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Να θυμάστε επίσης, πως κάποια είδη μουχλιάζουν πιο γρήγορα σε σχέση με κάποια άλλα. Όπως το ψωμί με προζύμι το οποίο αντιστέκεται στη μούχλα, σε αντίθεση με το συμβατικό ζυμωτό ψωμί με το μυστικό να κρύβεται, όπως φαίνεται, στην ίδια του τη σύσταση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα