«Το φαγητό και η οικογένεια βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής κουλτούρας»
Ένα εκτενές αφιέρωμα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, τις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα αλλά και στον τρόπο που ψωνίζουν οι Έλληνες κάνει το lonelyplanet περιγράφοντας μάλιστα την εμπειρία με νότες νοσταλγίας των παιδικών χρόνων!
«Το φαγητό και η οικογένεια βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής κουλτούρας», ισχυρίζεται η συντάκτρια του άρθρου, που δίνει συμβουλές στους αναγνώστες για το πού και το πώς θα κάνουν τα ψώνια τους όταν βρεθούν στη χώρα μας.
«Στις μεγαλύτερες πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Δύο που θα σας πρότεινα είναι το ΑΒ Βασιλόπουλος και το Σκλαβενίτης (το τελευταίο διαφημίζει με το διασκεδαστικό σλόγκαν «τόσο φτηνά όσο πουθενά»). Αυτά τα σούπερ μάρκετ προσφέρουν μια γκάμα προϊόντων παρόμοια με αυτά που θα βρείτε σε οποιοδήποτε μεγάλο σούπερ μάρκετ παγκοσμίως.
Φυσικά, τα παντοπωλεία είναι μικρότερα και πιο λιτά στα νησιά και στα αγροτικά χωριά. Αυτά τα καταστήματα διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης και επικεντρώνονται σε τοπικά προϊόντα. Σίγουρα, δεν υπάρχει αφθονία επιλογών, αλλά αυτό κάνει τα ψώνια πολύ πιο απλά. Σας ενθαρρύνει επίσης να είστε πιο επινοητικοί και ακόμη και πειραματιστές. Ωστόσο, αυτό που πάντα θα εκπροσωπείται καλά σε αυτά τα μικρότερα παντοπωλεία είναι τα συστατικά που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής μεσογειακής διατροφής – συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, του ελαιολάδου, των δημητριακών ολικής άλεσης, των οσπρίων και των ξηρών καρπών.
Σε πολλά από τα χωριά της Ελλάδας, το φαγητό “έρχεται και σε εσάς”. Όχι με τη μορφή παράδοσης γευμάτων, αλλά μέσω φορτηγών εξοπλισμένων με μεγάφωνα που κυλούν στους δρόμους και φωνάζουν τι φρέσκα προϊόντα υπάρχουν πάνω τους, είτε πρόκειται για φρούτα, λαχανικά ή ψάρια. Δεν υπάρχει κάτι πιο διασκεδαστικό από το να κυνηγάς… ένα φορτηγό!
Αν προτιμάτε μια πιο χαλαρή εμπειρία αγορών, επισκεφθείτε μια λαϊκή αγορά. Αυτές οι παραδοσιακές αγορές διαθέτουν διάφορα τοπικά προϊόντα, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέχρι αλλαντικά, τυριά, αλλαντικά, είδη υγιεινής, ακόμη και αλκοόλ», γράφει χαρακτηριστικά.
Πώς να ψωνίζετε τρόφιμα σαν Έλληνας
Η συντάκτρια αναφέρεται εκτενώς στο διαχρονικό σεβασμό στην παράδοση και την επιμονή στην επιλογή φρέσκων υλικών για την παρασκευή κάθε ελληνικού πιάτου: «Στην Ελλάδα, τα εποχιακά προϊόντα έχουν μεγάλη αξία. Οι άνθρωποι προτιμούν τα τοπικά υλικά και εκείνα που ξεχειλίζουν από γεύση. Η ελληνική κουζίνα δίνει έμφαση στη χρήση των πιο φρέσκων προϊόντων, καθώς η χρήση λιγότερο ποιοτικών υλικών μπορεί να «θέσει σε κίνδυνο» ένα ολόκληρο πιάτο.
Τα παραδοσιακά πιάτα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική κουλτούρα, τόσο στα σπίτια όσο και στα εστιατόρια. Πολλά φαγητά συνδέονται με σημαντικά γεγονότα και γιορτές, και αυτές οι παραδόσεις είναι βαθιά ριζωμένες στην εποχιακή διαθεσιμότητα των συστατικών.
Υπάρχει επίσης μεγάλος σεβασμός για τη μεσογειακή διατροφή στην Ελλάδα. Στόχος είναι η ενσωμάτωση όλων των ομάδων τροφίμων στα καθημερινά γεύματα, έτσι οι περισσότερες λίστες αγορών κυριαρχούνται από τρόφιμα ολικής αλέσεως που προάγουν την ισορροπία και την υγεία.
Συνήθως, οι Έλληνες προτιμούν να ψωνίζουν τα τρόφιμα φρέσκα παρά χύμα, πράγμα που συχνά σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουν στο παντοπωλείο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ή ακόμη και καθημερινά για κάποιους. Ορισμένες από αυτές τις διαδρομές μπορεί να περιλαμβάνουν στάσεις σε εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων. Για φρέσκο ψωμί ή αρτοσκευάσματα, επισκεφθείτε ένα φούρνο, ο οποίος βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και προσφέρει ζεστά, παραδοσιακά αρτοσκευάσματα.
Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών και βρίσκεστε κοντά στην ακτή, αναζητήστε μια ψαραγορά ή ένα ιχθυοπωλείο. Μπορεί ακόμη και να βρείτε ντόπιους να πουλάνε φρεσκοψαρεμένα θαλασσινά κοντά στις προβλήτες.
Τέλος, για όσους έχουν όρεξη για γλυκό, τα ζαχαροπλαστεία μια σειρά από φρεσκοψημένες γλυκές λιχουδιές».
Ποια προϊόντα πρέπει να δοκιμάσετε στην Ελλάδα
Η συντάκτρια δεν παραλείπει μάλιστα να προτείνει προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάποιος στη χώρα μας.
Ποια είναι αυτά; Το Ελληνικό γιαούρτι, το κασέρι, το χταπόδι τουρσί και οι Ελληνικές σάλτσες από τζατζίκι μέχρι σκορδαλιά. Από τις προτάσεις δε θα μπορούσε να λείπει το τοπικό μέλι, οι ντολμάδες αλλά και τα …τσιπς ρίγανης και η σοκολάτα!
Στους πιο «ψαγμένους» προτείνει λικέρ μαστίχας, γλυκά του κουταλιού, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα και μπουγάτσα.
Τέλος, προτείνει τα ελληνικά παντοπωλεία ως τόπο κοινωνικοποίησης, κάνοντας μάλιστα «σκονάκι» τις απαραίτητες λέξεις που χρειάζονται για την πρώτη επαφή: «Πείτε ένα φιλικό yiasas (το πιο σεβαστό χαιρετισμό) ή kalimera (καλημέρα ή καλησπέρα) και δείξτε ευγνωμοσύνη υπογράφοντας με το efharisto (ευχαριστώ)».
Όσο για τους τρόπους πληρωμής; Συμβουλεύει τους τουρίστες να έχουν πάντα κάποια μετρητά μαζί τους, καθώς μπορεί να είναι η μόνη επιλογή στα παντοπωλεία των πιο απομονωμένων χωριών.