Πρόγευση από τη νέα παρέμβαση στους χώρους εργασίας στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά με συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, για την απώλεια κιλών σε υπέρβαρους και παχύσαρκους εργαζόμενους.
Η παρέμβαση φέρει το όνομα του προγράμματος: “Healthy Weight for Living” και το καινοτόμο στοιχείο της είναι ότι, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που βασίζονται σε αυστηρή καταγραφή θερμίδων, αυτό εστιάζει στη μείωση της πείνας και στη δημιουργία προτιμήσεων για υγιεινά τρόφιμα.
Παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για την απώλεια βάρους έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στους χώρους εργασίας, όταν το Healthy Weight for Living (HWL)- που εφαρμόστηκε με και χωρίς υποκατάστατα γεύματος και αναλύθηκε είτε κατ΄ιδίαν, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης- αξιολογήθηκε σε τυχαιοποιημένες δοκιμές είχε μεγάλη επίδραση.
Αναλυτικά στοιχεία της μελέτης θα δημοσιευτούν στην έντυπη έκδοση Φεβρουαρίου του Obesity Society (TOS). Πάντως ήδη γνωρίζουμε ότι έξι μήνες, μετά την εφαρμογή του προγράμματος υπήρξε αισθητή απώλεια βάρους .
Όμως, τι συμβαίνει εν γένει με τα προγράμματα για την απώλεια βάρους που εφαρμόζονται στους χώρους εργασίας; Καθώς η πλειοψηφία των ενηλίκων εργάζεται και το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης δίνει κίνητρα στους εργοδότες να υποστηρίξουν την υγεία των εργαζομένων, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ προτρέπουν για περισσότερες παρεμβάσεις. Ωστόσο, συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις στην εργασιακή κλίμακα δεν κατορθώνουν το στόχο για απώλεια βάρους. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι επιβαρυντικά χαρακτηριστικά, όπως η καθημερινή αυστηρή καταγραφή των θερμίδων, και η ευρεία διαθεσιμότητα ανθυγιεινών τροφίμων στους χώρους εργασίας , αποθαρρύνουν την ουσιαστική συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα.
«Γνωρίζουμε ότι οι λύσεις γενικής εφαρμογής δεν λειτουργούν για όλους το ίδιο και ως επιστήμονες διατροφής, είναι ευθύνη μας να παρέχουμε επιλογές για τη διαχείριση βάρους που θα είναι εξίσου αποτελεσματικές αλλά και εύκολες να τηρηθούν» δήλωσε ο συγγραφέας και επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Sai Krupa Das.
« Η νέα προσέγγιση δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των βιολογικών προϋποθέσεων για την πρόσληψη τροφής (πείνα, λιγούρες για φαγητό και προτιμήσεις για φαγητό) και στην ανάπτυξη εγγενών κινήτρων για αλλαγές συμπεριφοράς που οδηγούν σε απώλεια βάρους. Δηλαδή σε θέματα που δίνουν περιορισμένη έμφαση στις παραδοσιακές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Επίσης, το HWL είναι λειτουργικό χωρίς να απαιτείται καθημερινή καταγραφή τροφής και φυσικής δραστηριότητας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε πιλοτική δοκιμή τυχαιοποιημένης ομάδας τεσσάρων χώρων εργασίας, οι συμμετέχοντες πέτυχαν μία μέση απώλεια βάρους 8% σε διάστημα 6 μηνών. Επίσης υπήρξε τριπλάσια συμμετοχή αν κρίνουμε από τις λίστες αναμονής, ενώ μόνο μόλις το 11% εγκατάλειψε το πρόγραμμα διάρκειας έξι μηνών, όταν εισήλθε στη φάση εντατικής παρέμβασης. Επίσης, οι συμμετέχοντες στο HWL δεν παρουσίασαν σημαντική ανάκτηση βάρους εντός του έτους. Οι συμμετέχοντες ήταν εργαζόμενοι υπέρβαροι ή με παχυσαρκία. Πάνω από το 80% ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 48 έτη, με δείκτη μάζας σώματος 33 kg/m2. Για την ενημέρωση των υπαλλήλων, στάλθηκαν email και πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες ενημερωτικές συνεδρίες. Οι εγγραφές ανήλθαν σε 260 άτομα , ενώ 76 γράφτηκαν στην ομάδα ελέγχου.
Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν στους χώρους εργασίας από μια ερευνητική ομάδα που δεν είχε κανένα ρόλο παρέμβασης στο πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους 6 μήνες η απώλεια βάρους μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν -8,0% με υποκατάστατα γεύματος, βελτιώσεις στην υγεία, τη ζωτικότητα και τον ύπνο.
ΠΗΓΗ: obesity.org.