Η δασμολογική διαμάχη μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας έχει οδηγήσει στο σάπισμα πολλών τόνων σταφυλιών και τους Αυστραλούς παραγωγούς σε αδιέξοδο.
Η κινέζικη αγορά για το εισαγόμενο από την Αυστραλία κρασί, έχει μειωθεί κατά 97%, ως αποτέλεσμα των υψηλών δασμών που έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2020. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα πλεόνασμα σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού, τα οποία σαπίζουν ανεκμετάλλευτα. Πολλοί οινοπαραγωγοί, λοιπόν, σε περιοχές της Αυστραλίας αντιμετωπίζουν μεγάλο ζήτημα, με μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να πηγαίνει χαμένο.
Σύμφωνα με το thedrinksbussiness, οι συνολικές εξαγωγές αυστραλιανού κρασιού μειώθηκαν κατά 26% έως τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, εκτός των εξαγωγών προς την Κίνα, σημειώθηκε στην πραγματικότητα αύξηση 7% σε όρους αξίας για τους οινοποιούς της χώρας, ύψους 2,03 δισεκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων. Το εμπάργκο της Κίνας στο αυστραλιανό κρασί είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια υπερπροσφορά, την οποία οι παραγωγοί αγωνίζονται να πουλήσουν για να μην πάει χαμένη η παραγωγή τους.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι παραγωγοί αναγκάζονται να απορρίψουν τη σοδειά τους, σε μια περίοδο που ο τρύγος (για το 2022) έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες ποιότητας, μετά από ικανοποιητικές βροχοπτώσεις. Παρόλα αυτά, ορισμένα οινοποιεία κατάφεραν να παρακάμψουν τους κινεζικούς δασμούς. Για παράδειγμα, το οινοποιείο Penfolds άλλαξε την προέλευση της μάρκας κρασιού Rawson’s Retreat σε Νοτίου Αφρικής, για να αποφύγει το μποϊκοτάζ και να συνεχίσει τις συναλλαγές με την Κίνα. Ωστόσο, οι καλλιεργητές παραμένουν χωρίς ιδιαίτερο όφελος από αυτές τις στρατηγικές.