Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Κακή” οι επιστήμη όταν απορρίπτει τα όμορφα πράγματα…

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτής"Κακή" οι επιστήμη όταν απορρίπτει τα όμορφα πράγματα...
spot_img

Οι καταναλωτές θέλουν να απολαμβάνουν τα οφέλη της επιστήμης, αλλά τους κακοφαίνεται όταν κρίνει προϊόντα ή συνήθειες που τους αρέσουν όπως η σοκολάτα!

Σε μια  μελέτη, η οποία συνδυάζει την εντρύφηση σε άλλες 10 (μελέτες), οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στους ανθρώπους δεν αρέσει η επιστήμη να επηρεάζει την αγορά προϊόντων που προσφέρουν ευχαρίστηση, όπως, για παράδειγμα, τα μπισκότα σοκολάτας, αλλά θέλουν να περιορίζεται στο να δημιουργεί νέα, βελτιωμένα είδη.

Η έρευνα, την οποία διεξήγαγε το Επιχειρηματικό Κολλέγιο Fisher του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσίευσε το Eurkalert, αφορά άμεσα στην εικόνα του επιστήμονα και της επιστήμης. Η επιστήμη έχει μια εικόνα ψυχρή και ο επιστήμονας θεωρείται αυθεντία σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο. Αυτό μπορεί να είναι καλό για μια νέα εφεύρεση που θα κάνει τη ζωή  πιο εύκολη, αλλά τους κακοφαίνεται, όταν η επιστήμη κρίνει και παρεμβαίνει σε «ευχάριστα» πράγματα.

Οι ερευνητές έβαλαν 511 φοιτητές από δύο πανεπιστήμια  σε ένα εργαστήριο για να δοκιμάσουν μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας. Σε όλα παρουσιάστηκε ένα μενού με τρεις επιλογές, Α, Β και Γ, που περιγράφονταν με διαφορετικούς όρους και ο καθένας δοκίμασε μία από αυτές.  Οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν ένα μενού, όπου η Επιλογή Α περιέγραφε το μπισκότο ως «Λαχταριστή γεύση σοκολάτας». Οι άλλοι μισοί διάβαζαν στην Επιλογή Α τη φράση «Επιστημονικά αναπτυγμένο για να έχει μια λαχταριστή γεύση σοκολάτας». Η επιλογή Β και Γ ήταν πάντα η ίδια, χωρίς αναφορά στην επιστήμη. Τα αποτελέσματα έδειξαν, σύμφωνα με το Eurekalert, ότι η χρήση της επιστημονικής έκκλησης μείωσε την πιθανότητα οι συμμετέχοντες να επιλέξουν την Επιλογή Α κατά 30%.

Oπότε για το μέσο άνθρωπο, η επιστήμη δεν είναι αρκετά καλή για να πουλήσει ένα προιόν ευχαρίστησης, όπως ένα επιδόρπιο και πρέπει να περιοριστεί περισσότερο «στον τομέα της», ο οποίος θεωρούν πως είναι, για παράδειγμα, τα υγιεινά προϊόντα. Αυτό το αποδεικνύει και μια άλλη μελέτη,  στην οποία οι ερευνητές παρουσίασαν στους συμμετέχοντες ένα αφρόλουτρο και τους ρώτησαν πόσο πιθανό ήταν να το αγοράσουν. Όταν είπαν στους συμμετέχοντες, ότι ο αφρός θα «παρασύρει τις αισθήσεις τους σε μια απολαυστική εμπειρία», ήταν λιγότερο πιθανό να το αγόραζαν. Αντίθετα, θα αγόραζαν το ίδιο αφρόλουτρο με την επιστημονική φράση «θα εξουδετερώσει τα βακτήρια που προκαλούν οσμή».

Το συμπέρασμα είναι πως για τους καταναλωτές, η επιστήμη συνδυάζεται περισσότερο με την πρακτικότητα παρά με τη διασκέδαση. Σε αυτό δεν φταίει μόνο η ψυχρή και απόμακρη εικόνα που έχουν αποδώσει στους επιστήμονες, αλλά και η μη συνειδητοποίηση ότι η επιστήμη βρίσκεται σχεδόν στα πάντα, από την οδοντόκρεμα μέχρι το κοκτέιλ που πίνει κανείς. Οι επιστήμονες είναι απλά άνθρωποι, μπορεί να είναι και ζεστοί και φιλικοί. Απλά, έχουν, παράλληλα την ιδιότητα να βελτιώσουν πολλούς παράγοντες της ζωής μας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα