Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Οι τροφικές δηλητηριάσεις κοστίζουν 9 δις λίρες το χρόνο!

ΑρχικήΝέαΒρετανία: Οι τροφικές δηλητηριάσεις κοστίζουν 9 δις λίρες το χρόνο!
spot_img

Η τροφική δηλητηρίαση κοστίζει ακριβά στο Ηνωμένο Βασίλειο – Επένδυση 1,6 δις σε νέο Δίκτυο Ασφάλειας Τροφίμων

Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) και το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (BBSRC) έχουν επενδύσει 1,6 εκατομμύρια λίρες σε ένα νέο Δίκτυο Ασφάλειας Τροφίμων, το οποίο φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Quadram.

Μερικά σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση στη χώρα, είναι τα εξής:

  • στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν 2,4 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών ετησίως
  • το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος από αυτές τις ασθένειες είναι 9 δισεκατομμύρια λίρες (δηλαδή 10,54 δις €, με ασθένειες που κοστίζουν 6 από τα 9 δισεκατομμύρια λίρες να οφείλονται σε άγνωστες αιτίες)
  • η έρευνα δείχνει ότι η αιτία της ασθένειας είναι συχνά ένα μικροβιακό παθογόνο που μεταφέρεται σε τρόφιμα από το περιβάλλον, ή από ζώα, ή ακόμη και από ανθρώπους
  • τα μικρόβια που προκαλούν τις μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις είναι το Campylobacter και η Salmonella
  • η τροφική δηλητηρίαση που σχετίζεται με Listeria είναι σπάνια, αλλά έχει ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 13%
  • τα μικρόβια διαδραματίζουν επίσης καίριο ρόλο στη σπατάλη τροφίμων, με την Pseudomonas να αντιπροσωπεύει το 25% της αλλοίωσης των τροφίμων

Ο Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος της FSA Καθηγητής Ρόμπιν Μέι, δήλωσε:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το BBSRC και το Quadram Institute για τη δημιουργία του Δικτύου Ασφάλειας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι τροφιμογενείς ασθένειες αποτελούν σημαντική αιτία ασθένειας στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου και επιβαρύνουν σημαντικά τόσο τα μολυσμένα άτομα όσο και την οικονομία.»

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Quadram χρησιμοποιούν ήδη προηγμένες προσεγγίσεις γονιδιωματικής αλληλουχίας και γονιδιωματικής επιδημιολογίας, γεγονός που έχει ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακολουθεί και να ανταποκρίνεται σε μικροβιακές απειλές στο σύστημα τροφίμων.

Το δίκτυο ασφάλειας τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνδέσει τη βιομηχανία τροφίμων, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τα τρόφιμα και την υγεία και τον ακαδημαϊκό χώρο για να επιδιώξει από κοινού τις κοινές ερευνητικές προτεραιότητες που θα προστατεύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τους τροφιμογενείς κινδύνους. Το δίκτυο θα χρησιμεύσει ως κόμβος καινοτομίας για τον συντονισμό και τη χρηματοδότηση διατομεακών δραστηριοτήτων έρευνας και κατάρτισης που αντιμετωπίζουν τρέχουσες και αναδυόμενες προκλήσεις.

Οι στόχοι του Δικτύου είναι:

  • Η συγκέντρωση μιας κοινότητας παραγωγών τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, των δημιουργών πολιτικής τροφίμων και των επιστημονικών ερευνητών που συλλογικά μπορούν να αναλάβουν ισχυρές δράσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων
  • Να προσδιορίσει τομείς ερευνητικής ανάγκης και ευκαιρίας που, κατά την άποψη των ενδιαφερόμενων μερών τροφίμων και των μελών του δικτύου, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Να συντονίζει νέες συνεργατικές ερευνητικές δραστηριότητες που θα προωθήσουν την εφαρμογή της επιστήμης στις προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων που εντοπίστηκαν από την κοινότητα του συστήματος τροφίμων μας
  • Η εκπαίδευση για τους ξενώνες που προωθούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη διαλειτουργικότητα και την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ της κοινότητας του συστήματος τροφίμων μας
  • Να επεξηγήσει τις γνώσεις που παράγονται στο πλαίσιο του δικτύου στους ενδιαφερόμενους φορείς για την ασφάλεια των τροφίμων και να ανεβάσουν τον κύκλο των υφιστάμενων πληροφοριών και τεχνολογιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων και οι οποίες δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί ευρύτερα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο