Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Urueña: Το νέο Ισπανικό κρασί ΠΟΠ από έναν μόνο οινοπαραγωγό!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήUrueña: Το νέο Ισπανικό κρασί ΠΟΠ από έναν μόνο οινοπαραγωγό!
spot_img

H ΕΕ, στις αρχές του Νοεμβρίου, καταχώρισε το Vino de Pago Urueña ως νέα προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για τον ισπανικό οίνο.

Το σπουδαίο με αυτή τη νέα καταχώριση, είναι πως η αίτηση προέρχεται από τον έναν και μοναδικό οινοπαραγωγό της περιοχής, τον Bodega Heredad de Urueña και κατατέθηκε το 2015. Η περιοχή αυτή, βρίσκεται στην Αυτόνομη Κοινότητα Καστίλλης και Λεόν στη βορειοδυτική Ισπανία. Η περιοχή – εντός της επαρχίας του Βαγιαδολίδ – φημίζεται για τα μεσαιωνικά πέτρινα τείχη της, τις αναπαλαιωμένες πύλες της πόλης και το πλήθος των αρχαιοελλαδικών βιβλιοπωλείων (έχει χαρακτηριστεί ακόμη και ως «πόλη των βιβλίων»).

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν άλλοι αμπελουργοί και οινοποιοί που θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στην αίτηση καταχώρισης και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή προς το παρόν η δημιουργία ομάδας παραγωγών. Ωστόσο, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες αμπελουργικές και οινοποιητικές μονάδες στα αγροτεμάχια που δεν ανήκουν στον αιτούντα (σημειωτέον ότι υπάρχουν αγροτεμάχια έκτασης 459,6 στρεμμάτων που ανήκουν σε άλλους ιδιοκτήτες), οι οποίες θα μπορούσαν να πληρούν τις απαιτήσεις για τα αμπελοοινικά προϊόντα που καλύπτονται από την ΠΟΠ «Urueña».

Ο Αμπελώνας Heredad de Urueña. Στο βάθος διακρίνονται τα τείχη της πόλης.

Οι οίνοι που φέρουν την ΠΟΠ ονομασία «Urueña» είναι μοναδικοί, λόγω της πρωτότυπης έκφρασης των ποικιλιών και λόγω της θετικότατης εξέλιξής τους με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι βελτιώνονται οι πτυχές και η πολυπλοκότητα της κάθε ποικιλίας.

Έχουν έντονη γεύση με υπολειπόμενα σάκχαρα, ισχυρή δομή και πολύ σταθερά χρώματα. Ξεχωρίζουν για την ισορροπία, τη φινέτσα και τον ορυκτώδη χαρακτήρα τους, χαρακτηριστικά που τους προσδίδουν ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα.

Οι ερυθρωποί οίνοι «Urueña» έχουν τόνους ρόδινους του σμέουρου και γαλαζωπές νότες της ποικιλίας Syrah, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των αμπελουργικών εκτάσεων. Όσον αφορά την οσμή, κυριαρχούν τα αρώματα φρέσκων φρούτων, συνδυαζόμενα με ορισμένες νότες ανθέων και καραμέλας. Η παρουσία κόκκινων φρούτων χαρακτηρίζει περισσότερο τους ερυθρωπούς οίνους της ποικιλίας Tempranillo.

Οι ερυθροί οίνοι έχουν πολύ έντονο χρώμα. Έχουν το κόκκινο χρώμα του κερασιού ή του γρανάτη, με ιώδεις τόνους στο τελείωμα. Παρουσιάζουν έντονη αρωματική πολυπλοκότητα λόγω του συνδυασμού των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών αμπέλου και χαρακτηρίζονται κυρίως από τη στρογγυλή τους γεύση και την απουσία τραχειών άκρων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κρασί Ουρουένια, μπορείτε να επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/details/EUGI00000016336

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γλυκιά εξαπάτηση: Οι γίγαντες τροφίμων ξεγελούν τα παιδιά μέσω των συσκευασιών τους

Μια συντονισμένη δράση ενάντια στις παραπλανητικές συσκευασίες για παιδιά.

Λαμία: Τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών δημοτικού από σχολικά γεύματα – Με μηνύσεις απειλούν οι γονείς

Νέο περιστατικό δηλητηρίασης από μακαρόνια με κιμά σε ελληνικό σχολείο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα