Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: 36% αύξηση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο κρασί, μέσα σε 6 χρόνια

ΑρχικήΝέαΒρετανία: 36% αύξηση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο κρασί, μέσα σε 6 χρόνια
spot_img

Σχεδόν τα 3/4 των κρασιών που μελετήθηκαν περιείχαν φυτοφάρμακα.

    Τριπλάσια αύξηση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, στα κρασιά, αυξάνοντας από 14% το 2016 σε 50% το 2022, υποδηλώνουν τα αποτελέσματα του κυβερνητικού προγράμματος δοκιμών υπολειμμάτων που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το Pesticide Action Network UK (PAN UK), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Μπράιτον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα 49 από τα 72 που ανέλυσαν, περιείχαν ίχνη τουλάχιστον ενός φυτοφαρμάκου, ενώ ένα λευκό που ονομάζεται Feteasca Regala από τη ρουμανική εταιρεία Cramele Recaș, περιείχε έξι διαφορετικά φυτοφάρμακα. Συνολικά, ανακαλύφθηκαν 19 φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων έξι που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου.

   Αυτό σημαίνει πως κρασιά που διατίθενται στους βρετανικούς λιανοπωλητές όπως οι Sainsbury’s, Marks and Spencer και Asda περιέχουν φυτοφάρμακα που μπορει να θεωρηθούν καρκινογόνα.

   Τα δεδομένα προέρχονται από την έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (PRiF) που καλύπτει το επίσημο πρόγραμμα δοκιμών κρασιού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων». Το PAN είπε ότι η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων στην παραγωγή κρασιού «δεν αποτελεί μόνο απειλή για την υγεία των Βρετανών καταναλωτών αλλά και για όσους ζουν και εργάζονται σε οινοπαραγωγικές περιοχές».     

     Ο Nick Mole από το PAN UK περιέγραψε τη «μαζική άνοδο» σε αυτά που ανέφερε ως «κοκτέιλ φυτοφαρμάκων», τα οποία «θα πρέπει να προκαλούν σοβαρή ανησυχία».Είπε: «Γνωρίζουμε ότι τα χημικά μπορούν να γίνουν πιο επιβλαβή όταν συνδυάζονται, και παρόλα αυτά συνεχίζουμε να θέτουμε όρια ασφαλείας μόνο για ένα χημικό κάθε φορά. «Οι λάτρεις του κρασιού δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουν να εκτεθούν σε μια σειρά από επικίνδυνα φυτοφάρμακα, όταν επιθυμούν να τα πιάσουν. Ο τομέας του βιολογικού κρασιού ανθεί, αποδεικνύοντας ότι είναι 100% δυνατή η παραγωγή κρασιού χωρίς να βασίζεται σε τοξικές χημικές ουσίες».

     Ωστόσο, παρά τα ευρήματα, το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων (MRL), το οποίο είναι το υψηλότερο νόμιμα ανεκτό επίπεδο στα τρόφιμα ή στις ζωοτροφές, δεν σημειώθηκε υπέρβαση σε κανένα από τα δείγματα, σύμφωνα με το PRiF. Ως αποτέλεσμα, τα υπολείμματα που ανιχνεύονται από το εργαστήριο δεν αναμένεται να έχουν επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. 

    Λόγω της τεράστιας ζήτησης κρασιού, τα φυτοφάρμακα ψεκάζονται στα αμπέλια από τους καλλιεργητές για να κρατήσουν μακριά τα παράσιτα που βλάπτουν τις καλλιέργειες, όπως τα έντομα και οι μύκητες. Ωστόσο, οι τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να μολύνουν το έδαφος, να παραμείνουν στα σταφύλια και να καταλήξουν στο τελικό προϊόν, επηρεάζοντας αρνητικά το terroir. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι απλά δεν μπορείς να καταλάβεις από την όραση, τη γεύση ή την όσφρηση αν υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο κρασί σου», είπε ο Mole στο MailOnline. Σύμφωνα με τον Mole, ο ασφαλέστερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν καταναλώνετε φυτοφάρμακα με το κρασί σας είναι να «πιείτε βιολογικά».

https://www.thedrinksbusiness.com/2023/12/dramatic-rise-in-pesticide-residue-in-wine/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο