Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
10.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διοικητικό πρωτοδικείο Λάρισας: Παράνομο το πρόστιμο που επιβάλει το ΣΕΠΕ για τη μη δηλωμένη εργασία.

ΑρχικήΝέαΔιοικητικό πρωτοδικείο Λάρισας: Παράνομο το πρόστιμο που επιβάλει το ΣΕΠΕ για τη μη δηλωμένη εργασία.
spot_img

cibum team

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την αδήλωτη εργασία είναι πολύ υψηλά. Όπως αναφέρει το lawspot.gr αν κάποιος εργοδότης πέσει στην τσιμπίδα του νόμου για μη εγγραφή εργαζομένων στον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας το επιβαλλόμενο πρόστιμα είναι: ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί (18) δεκαοχτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο – υπάλληλο και το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί τετρακόσιες τρεις (403) ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο – εργατοτεχνίτη, ανάλογα με την ηλικιακή διάκριση. Πέραν των ανωτέρω χρηματικών προστίμων, επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση. Τα ανωτέρω πρόστιμα κρίνονται υπέρογκα αν ληφθεί υπόψη ότι επιβάλλονται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν τα υψηλά έξοδα ασφαλιστικής κάλυψης.

 Δικαστικά  μέχρι τώρα, δεν υπήρχε κάποιος αποτελεσματικός τρόπος να μειωθούν ή να μην επιβληθούν ή ακόμα και να ανασταλούν. Σημειωτέον ότι κατά της απόφασης επιβολής προστίμου προβλέπεται διοικητική προσφυγή, η εκδίκαση της λαμβάνει χωρά μετά από 2-5 έτη. Το πρόστιμο όμως είναι σχεδόν άμεσα εισπρακτέο καθώς μετά το ΣΕΠΕ βεβαιώνεται στην Εφορία. Οι αιτήσεις αναστολής συνήθως δεν ευδοκιμούσαν, αφού υπήρχε η γραμμή άμεσης είσπραξης των προστίμων για εισροή χρήματος στο δημόσιο ταμείο.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας με την πρωτοποριακή απόφαση 153/2016 έρχεται να δώσει νέα νομική οπτική στο θέμα του συγκεκριμένου υπέρογκου προστίμου και να κρίνει ότι το πρόστιμο των 10.549,94 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε εργαζόμενο που δεν έχει αναγραφεί στον πίνακα προσωπικού από τους ελεγκτές του Σ.ΕΠ.Ε. επιβάλλεται παρανόμως στην εργοδότρια επιχείρηση. Και τούτο διότι δεν υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στον νόμο 3996/2011 για την έκδοση της απόφασης 27397/122/19.8.2013 του υπουργού Εργασίας, οπότε το πρόστιμο των 10.549,94 ευρώ επιβλήθηκε κατά παράβαση του νόμου σε βάρος της συγκεκριμένης επιχείρησης που προσέφυγε στο δικαστήριο. Όπως σημειώνεται στην απόφαση «λαμβάνοντας υπόψη ότι η Διοίκηση επέβαλε το οικείο πρόστιμο κατά δέσμια αρμοδιότητα των αρμόδιων Επιθεωρητών Εργασίας, βάσει των ορισμών του άρθρου 1 της 27397/122/19.8.2013 απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας, δηλαδή βάσει διατάξεων κανονιστικής πράξης, που βρίσκονται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, και ως εκ τούτου ανίσχυρων και μη εφαρμοστέων, το Δικαστήριο κρίνει, κατ’ αυτεπάγγελτο έλεγχο (άρθρο 79 παρ.1 εδάφιο β’ περίπτωση β’ του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας), ότι παρανόμως επιβλήθηκε σε βάρος της προσφεύγουσας το επίδικο πρόστιμο με την προσβαλλόμενη πράξη, η οποία για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί, ενώ παρέλκει ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων της προσφυγής». Η απόφαση αυτή είναι σημαντική διότι ανοίγει το δρόμο και σε άλλα δικαστήρια να την ακολουθήσουν και να ακυρώσουν τα υπέρογκα αυτά πρόστιμα. Μένει μόνο να δούμε αν και τα υπόλοιπα δικαστήρια είναι διατεθειμένα να ακολουθήσουν την δικονομική σκέψη της ανωτέρω απόφασης και να οδηγηθούν στο ίδιο συμπέρασμα ή θα κάνουν δεκτά τα πρόστιμα απορρίπτοντας τις προσφυγές.

Δείτε την απόφαση 153/2016 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας ΕΔΩ  

Πηγή: https://www.lawspot.gr/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προειδοποίηση ασφάλειας: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να τρώνε συκώτι

Οι Αρχές της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση συκωτιού.

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα