Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διοξείδιο τιτανίου: οριστική απαγόρευση χρήσης στα τρόφιμα στις αρχές του 2022

ΑρχικήΝέαΔιοξείδιο τιτανίου: οριστική απαγόρευση χρήσης στα τρόφιμα στις αρχές του 2022
spot_img

cibum team

Η EFSA γνωμοδότησε προ μηνών και η Ευρωπαική Ένωση αποφάσισε εχθές. Το λευκό χρώμα στα τρόφιμα δεν θα είναι πια το ίδιο από τα μέσα του 2022. Με την απαγόρευση χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου TiOως χρωστική τροφίμων θα έχουμε αλλαγή στην εμφάνιση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων. Τίτλοι τέλους στις υπέρλευκες τσίκλες, καραμέλες, ζαχαρόπαστες, γλάσα, κλπ. Οι επιχειρήσεις τροφίμων αναζητούν υποκατάστατα, πχ άμυλο ρυζιού, με το αποτέλεσμα να μην ενθουσιάζει. Το κατάλευκο χρώμα φαίνεται πως θα είναι σε λίγο καιρό προνόμιο μόνον κάποιων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γιαούρτι, η φέτα και τα τυριά τυογάλακτος.

Τα κράτη μέλη ενέκριναν την Παρασκευή 8/10/2021 την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορευτεί η χρήση του διοξειδίου του τιτανίου (Ε171) ως πρόσθετο τροφίμων από το 2022. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ως λευκή χρωστική ουσία σε πολλά τρόφιμα όπως τσίχλες, γλυκά, συμπληρώματα διατροφής, σούπες και ζωμοί. Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται σε επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το E171 δεν θα μπορούσε πλέον να θεωρηθεί ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι δεν αποκλείεται να έχει γονοτοξική δράση στον άνθρωπο. Το κείμενο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια περίοδος σταδιακής κατάργησης 6 μηνών μετά την οποία θα εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα προϊόντα διατροφής. Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, υπεύθυνη για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: «Η ασφάλεια των τροφίμων μας και η υγεία των καταναλωτών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Σήμερα, ενεργούμε αποφασιστικά με τα κράτη μέλη μας, με βάση την ορθή επιστήμη, για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο από μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα».

Διαβάστε λεπτομέρειες σχετικά με την γνωμοδότηση της EFSA για το διοξειδίου του τιτανίου (Ε171) ΕΔΩ.

Διαβάστε σχετικό άρθρο του Νίκου Γδοντέλη ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα