Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΔΟΕΠΕΛ: Αύξηση των τιμών στις πράσινες ελιές λόγω μειωμένης παραγωγής

ΑρχικήΝέαΔΟΕΠΕΛ: Αύξηση των τιμών στις πράσινες ελιές λόγω μειωμένης παραγωγής
spot_img

Σχεδόν 90% η ακαρπία – Αναμένεται μείωση των εξαγωγών.

Σε σχεδόν 90% ανέρχεται η ακαρπία στις πράσινες ελιές όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2023/24.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ηρτημένη εσοδεία της χώρας για την ποικιλία “Χαλκιδική” εκτιμάται περίπου στους 50.000 τόνους, ενώ αυτή για την ποικιλία “Αμφίσσης” δεν ξεπερνά τους 10.000 τόνους.

«Είναι εμφανές ότι η φετινή εσοδεία είναι προβληματική και δεν θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται πλέον στους 185.000+ τόνους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, λόγω της μειωμένης παραγωγής θα υπάρξει αύξηση στις τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση για να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση στις αγορές του εξωτερικού οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές είναι απαραίτητη η εφαρμογή διεπαγγελματικής συμφωνίας στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (π.χ. συμβολαιακή γεωργία, κ.α.), η οποία όμως να εδράζεται σε “σταθερές”:

* όσον αφορά στο αντικειμενικό κόστος παραγωγής πρωτογενούς τομέα σύμφωνα με την γεωργική λογιστική,

* στη σύσταση Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών ώστε να μην επισέρχονται “τυχάρπαστοι” στην διαδικασία αγοράς του προϊόντος από τα χέρια του παραγωγού και

* ότι άλλο κριθεί αναγκαίο στη συνέχεια.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ελαιοπαραγωγικές Π.Ε. Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνίας, ‘Αρτας, Φωκίδας, Μαγνησίας, Πιερίας και Αρκαδίας και από όλους τους τομείς του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο