Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΔΟΕΠΕΛ: Αύξηση των τιμών στις πράσινες ελιές λόγω μειωμένης παραγωγής

ΑρχικήΝέαΔΟΕΠΕΛ: Αύξηση των τιμών στις πράσινες ελιές λόγω μειωμένης παραγωγής
spot_img

Σχεδόν 90% η ακαρπία – Αναμένεται μείωση των εξαγωγών.

Σε σχεδόν 90% ανέρχεται η ακαρπία στις πράσινες ελιές όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2023/24.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ηρτημένη εσοδεία της χώρας για την ποικιλία “Χαλκιδική” εκτιμάται περίπου στους 50.000 τόνους, ενώ αυτή για την ποικιλία “Αμφίσσης” δεν ξεπερνά τους 10.000 τόνους.

«Είναι εμφανές ότι η φετινή εσοδεία είναι προβληματική και δεν θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται πλέον στους 185.000+ τόνους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, λόγω της μειωμένης παραγωγής θα υπάρξει αύξηση στις τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση για να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση στις αγορές του εξωτερικού οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές είναι απαραίτητη η εφαρμογή διεπαγγελματικής συμφωνίας στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (π.χ. συμβολαιακή γεωργία, κ.α.), η οποία όμως να εδράζεται σε “σταθερές”:

* όσον αφορά στο αντικειμενικό κόστος παραγωγής πρωτογενούς τομέα σύμφωνα με την γεωργική λογιστική,

* στη σύσταση Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών ώστε να μην επισέρχονται “τυχάρπαστοι” στην διαδικασία αγοράς του προϊόντος από τα χέρια του παραγωγού και

* ότι άλλο κριθεί αναγκαίο στη συνέχεια.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ελαιοπαραγωγικές Π.Ε. Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνίας, ‘Αρτας, Φωκίδας, Μαγνησίας, Πιερίας και Αρκαδίας και από όλους τους τομείς του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα