ΑρχικήΝέαΔΟΕΠΕΛ: Το νέο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας ελιάς

ΔΟΕΠΕΛ: Το νέο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας ελιάς

3 λεπτά ανάγνωσης

Η δίκαιη Απόφαση του ΣτΕ για το συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”/“Καλαμάτα” η οποία έφερε την ομαλοποίηση στις εξαγωγές της χώρας.

Με την καθολική συμμετοχή των εκπροσώπων μελών, τόσο του πρωτογενή, όσο και του δευτερογενή και τριτογενή τομέα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διαδικτυακά στις 14 Ιουνίου 2024 η 9η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

- Advertisement -

Την νέα διοίκηση της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ απαρτίζουν οι:

ΠΡΟΕΔΡΟΣΝτούτσιας ΓεώργιοςΑ.Ε.Σ. ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΓεωργούδης ΝέλοςΠΕΜΕΤΕ / ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΑΕ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚοντίνος ΚώσταςΠΕΜΕΤΕ / ΙΝΤΕΑΛ ΑΕ
ΤΑΜΙΑΣΜπαλτάς ΑθανάσιοςΑ.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αλφαβητικά)  
 Ανοιξάς ΝικόλαοςΑ.Σ. ΑΓ.ΜΑΜΑ
 Ζούκας ΚώσταςΠΕΜΕΤΕ / ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ
 Λυμπέρης ΔημήτρηςΑ.Ε.Σ. ΣΤΥΛΙΔΑΣ
 Μιχαλούτσος ΣτυλιανόςΑ.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ
 Σαραντίδης ΚλέαρχοςΠΕΜΕΤΕ / ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
 Σιούρας ΧάρηςΠΕΜΕΤΕ / ΣΙΟΥΡΑΣ ΑΕ

Η νέα Διοίκηση με την στενή συνεργασία μεταξύ των μελών της, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους, στοχεύει στην στήριξη του προϊόντος και την επίλυση σοβαρών θεμάτων του κλάδου στο σύνολο του.

- Advertisement -

Με μεγάλη χαρά η Γενική Συνέλευση καλωσόρισε και τα δυο νέα μέλη της, τον Α.Σ. Αιτ/νίας AITOLIA OLIVES και τον Α.Σ. Αιτ/νίας TERRA OLIVA.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση αφορούσαν σε βασικά θέματα του κλάδου, ενώ μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση υπήρξε από όλους τους παρευρισκόμενους.

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΟΕΠΕΛ,  Γιώργος Ντούτσιας, πήρε τον λόγο αρχικά καλωσορίζοντας τα νέα μέλη της Οργάνωσης και συνέχισε με την ανασκόπηση/λογοδοσία του έτους που πέρασε, καθώς και του οικονομικού απολογισμού του προηγούμενου έτους και του προϋπολογισμού του επόμενου.

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το πρόγραμμα του Μέτρου 16 του ΠΑΑ “Πιστοποιημένα Φυτώρια – Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς” το οποίο ολοκλήρωσε το πρώτο έτος της υλοποίησης του, που συμμετέχει -μεταξύ άλλων φορέων- και η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, με φορέα υλοποίησης τον ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, τα οφέλη και εργαλεία που θα δώσει τόσο στους ελαιοπαραγωγούς, όσο και στην μεταποίηση και εξαγωγή του προϊόντος.

Επισημάνθηκε η ανακούφιση που επήλθε στον κλάδο μετά την δίκαιη Απόφαση του ΣτΕ για το συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”/“Καλαμάτα” η οποία έφερε την ομαλοποίηση στις εξαγωγές της χώρας.

Εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί αγκάθι στον αγροτικό τομέα η έλλειψη εργατών γης. Οι πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την μετάκληση 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο δυστυχώς δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του αγροτικού κλάδου, οι οποίες είναι υπερπολλαπλάσιες. Μόνο για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς εκτιμάται  ότι απαιτούνται 13.000-15.000 εργάτες γης.

Εκφράστηκε η αισιοδοξία, βάσει των ενδείξεων, η ερχόμενη ελαιοκομική περίοδος 2024/25, να είναι μια κανονική χρονιά από άποψη παραγωγής.

Με αφορμή την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έγινε συζήτηση για την έκπτωση στη φορολογία εισοδήματος κατά 50%, στους κατά κύριο επάγγελμα παραγωγούς που:

  • είναι συνεταιρισμένοι και η Οργάνωση τους πουλάει το προϊόν για λογαριασμό τους ή
  • αξιοποιούν την δυνατότητα  που τους παρέχει η Συμβολαιακή Γεωργία.

Τέλος, συζητήθηκε ο προγραμματισμός συνάντησης με τη νέα Ηγεσία του ΥπΑΑΤ για σημαντικά θέματα του κλάδου αλλά και γενικά των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων τα οποία   ακόμα εκκρεμούν.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Αυγά ή γιαούρτι για πρωινό; Τι λέει η επιστήμη για το ποιο χορταίνει περισσότερο και γιατί

Και τα δύο αποδίδουν εξαιρετικά σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά με διαφορετικούς μηχανισμούς

Μάρκετινγκ τροφίμων και ChatGPT: Η νέα μάχη των brands για θέση στις απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης – Τι έκανε η Unilever

Η άνοδος των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αναζητούν συνταγές και προϊόντα, οδηγώντας τις βιομηχανίες τροφίμων σε νέες στρατηγικές ψηφιακής προβολής

Η Μαίρη συστήνεται: Η κομμώτρια που ερωτεύτηκε έναν επιστήμονα και μπήκε στον κόσμο της ασφάλειας τροφίμων

Η αυθόρμητη κομμώτρια από τη Γλυφάδα παίρνει το μικρόφωνο, αποκαλύπτει ένα επικό love story που ξεκίνησε από ένα μανικιούρ και υπόσχεται να βάλει σε τάξη τις επιστημονικές εμμονές του Τάσου