Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δωρεάν εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Γεωπονικό Αθήνας

ΑρχικήΝέαΕκπαίδευσηΔωρεάν εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Γεωπονικό Αθήνας
spot_img

Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια για την κατάρτιση ελαιοπαραγωγών στον Παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας.

Την ευκαιρία να συμμετάσχουν δωρεάν σε δυο κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων είχαν οι ελαιοπαραγωγοί του ελαιώνα της ‘Άμφισσας μέσω των δράσεων του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης του Παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «ξαναφυτεύουμε τους καμένους δελφικούς ελαιώνες».

   Στόχος είναι η κατάρτιση των παραγωγών του ελαιώνα της ‘Αμφισσας σε θέματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση των πρακτικών διαχείρισης των ελαιώνων τους και του παραγόμενου προϊόντος μετά από την επέλαση της καταστρεπτικής πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή, το περασμένο καλοκαίρι.

   Τα σεμινάρια διήρκεσαν επτά ημέρες και πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην ‘Αμφισσα.

   Το πρόγραμμα κατάρτισης χρηματοδοτήθηκε από την ΑΜΚΕ «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» και υλοποιήθηκε μέσω της σύμπραξης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και την Τράπεζα Πειραιώς, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών.

   Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν υπογράμμισε ότι «η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία έγινε δυνατόν να πραγματοποιηθεί χάρη στη γενναιοδωρία του δωρητή, το συντονισμό και επιθυμία της κυβέρνησης και την άψογη συνεργασία με τους συμμετέχοντες φορείς. Με ιδιαίτερη προθυμία και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση αυτή»

   Όπως πρόσθεσε «με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάρτισης, δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς να ενημερωθούν από ειδικευμένους ερευνητές για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ελαιοκομίας και να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους ώστε να είναι δυνατόν να παράξουν ποιοτικότερα προϊόντα, με προστιθέμενη αξία και περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

   Επιδίωξη της κατάρτισης ήταν να επεκτείνει την υφιστάμενη γνώση των παραγωγών στην καλλιέργεια της ελιάς, να εμφυσήσει την κουλτούρα της ελαιοκομικής επιχειρηματικότητας, να συμβάλλει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω της παρουσίασης των δυνατοτήτων ενίσχυσης του τοπικού εισοδήματος και ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήτρου για ένα κοινό όραμα, που θα αφορά την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που πηγάζει από τον ελαιώνα της ‘Αμφισσας.

   Στην εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών συμμετείχαν ερευνητές του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με Συντονιστή τον εντεταλμένο ερευνητή Δρ. Βασίλειο Ζιώγα, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση στον ελαιοκομικό τομέα.

   Η εκπαίδευση των παραγωγών περιελάβανε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

   * κατανόηση της λειτουργίας του δένδρου στης ελιάς και την εγκατάστασή του εντός του ελαιώνα

   *διδασκαλία τεχνικής κλαδέματος και διαχείρισης των πυρόπληκτων δένδρων

   * εφαρμογή «πράσινων» πρακτικών που περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και διατηρούν τη βιοποικιλότητα εντός του ελαιώνα

   * χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων συστημάτων άρδευσης και λίπανσης

   * εξοικείωση των παραγωγών με τις κύριες εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές

   * μεταποίηση και διασφάλιση ποιότητας, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας ISO & HACCP

   * αποθήκευση, προετοιμασία και επεξεργασία ελιάς

   * αρχές ελαιοποίησης και επεξεργασίας της βρώσιμης ελιάς

   *ελαιογευσιγνωσία, οργανοληπτικός έλεγχος και χημικές αναλύσεις

   * διαχείριση ελαιοκομικών υποπροϊόντων και αποβλήτων

   * προώθηση και εμπορία ελαιοκομικών προϊόντων

   * λογιστική παρακολούθηση και κοστολόγηση προϊόντος

   *χρηματοδοτικά εργαλεία.

   Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Χαρτουνιάν θα πρέπει να επισημανθεί ότι παράλληλα προγραμματίζεται η υλοποίηση σειράς δράσεων δράσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση και στην αειφορία του ελαιώνα, μέσω της δημιουργίας και τυποποίησης επώνυμων μοναδικών προϊόντων, τα οποία θα βασίζονται στην ελιά και θα συνδέονται με ένα ισχυρό «brand name» παγκόσμιου κύρους, άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορία και το μοναδικό χαρακτήρα της περιοχής.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα