Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: αναγνώριση του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ

ΑρχικήΝέαΕΕ: αναγνώριση του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ
spot_img

cibum team

Μετά από χρόνια προσπαθειών και συνεχών διαβουλεύσεων, το χαλλούμι αναμένεται να κατοχυρωθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης μετά από ψηφοφορία που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κύπριου Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ  θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. 

Tην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατοχύρωση του κυπριακού χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η κατοχύρωση του θα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην προστασία του προϊόντος, όσο και στην αύξηση των εξαγωγών.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε: «θέλω να χαιρετίσω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν μια αρκετά δύσκολη προσπάθεια, ένας δύσκολος αγώνας που δυστυχώς διακρινόταν και από πολιτικές σκοπιμότητες. Εν πάση όμως περιπτώσει, είμαστε στην ευχάριστη θέση, ελπίζω τη Δευτέρα, να ανακοινωθεί οριστικά πλέον η κατοχύρωση του ιδιαίτερης γευστότητας, αλλά και σημασίας για την κυπριακή οικονομία, κυπριακού χαλουμιού κάτι το οποίο οπωσδήποτε θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία αφενός του προϊόντος, αλλά και αφετέρου στην αύξηση των εξαγωγών».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των τυροκόμων, σε σχέση με τους όρους για τις αναλογίες αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, πιστεύω ότι με καλή προσπάθεια θα ξεπεραστούν».

Το  χαλούμι που παρασκευάζεται στα κατεχόμενα θα ονομάζεται «Χελίμ» και θα κατοχυρώνεται μέσα από ελέγχους που θα γίνονται από ανεξάρτητη εταιρεία πιστοποίησης που θα ορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Σοκ: 30% αυξήθηκε το κόστος παρασκευής πίτσας Μαργαρίτα στην Ιταλία

Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη Pizza Margherita Index του Bloomberg.

EFSA: Μεγάλη μείωση της ανώτερης ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης σεληνίου – Προκαλεί τριχόπτωση!

Από 300 μg/ημέρα πάει στα 255 μg/ημέρα - H αλωπεκία επιλέχθηκε από την ομάδα της EFSA ως το κρίσιμο τελικό σημείο στο οποίο βασίζεται ένα UL για το σελήνιο.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα