Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αναζητώντας νέα προϊόντα υγείας στο ελαιοκομείο

ΑρχικήΝέαΕΕ: Αναζητώντας νέα προϊόντα υγείας στο ελαιοκομείο
spot_img

Επιδοτούμενο από την ΕΕ έργο για καινοτόμες μεθόδους για την ανάπτυξη ευεργετικών συστατικών από τα υποπροϊόντα της ελαιοκομίας.

Το ελαιόλαδο είναι νόστιμο και θεωρείται ευρέως ότι είναι ευεργετικό για την υγεία μας. Διάφορα υποκείμενα συστατικά που εξηγούν αυτό είναι βιοδραστικές ενώσεις: φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Olive-Net , που αναλήφθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions , οι επιστήμονες αναζήτησαν νέες βιοδραστικές ενώσεις στο ελαιοκομικό εργοστάσιο, ενώ βρήκαν χρήση και για περιβαλλοντικά απόβλητα.

«Η βιομηχανία επεξεργασίας ελιάς είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενός τεράστιου όγκου υποπροϊόντων που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και είναι θέμα μελέτης εδώ και πολλά χρόνια», εξηγεί ο Λέανδρος Σκαλτσούνης , καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συντονιστής του έργου Olive-Net. «Ωστόσο, τόσο τα προϊόντα όσο και τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας επεξεργασίας ελιάς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πολύτιμων ουσιών», λέει.

Το Olive-Net είχε ως στόχο να εκμεταλλευτεί αυτές τις διαφορετικές πρώτες ύλες για την ανάπτυξη νέων ενεργών συστατικών για τη φαρμακευτική, τη διατροφική και τη βιομηχανία καλλυντικών. Η ομάδα χρησιμοποίησε χημεία και βιολογία φυσικών προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας για να βρει νέα φυσικά προϊόντα από την O. europaea και να βελτιώσει ήδη υπάρχοντα. «Τα αποτελέσματα έχουν αναδείξει τις δυνατότητές τους και δίνουν λύση στην απόρριψη υποπροϊόντων που προκαλούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα», σημειώνει ο Σκαλτσούνης.

Προηγμένες αναλυτικές τεχνικές

Δείγματα του O. europaea, συγκεκριμένα ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, λύματα ελαιοτριβείου, φύλλα ελιάς και ελαιοπυρήνες, συλλέχθηκαν από διάφορα μέρη στην Αλγερία, την Ελλάδα και το Μαρόκο. Το έργο Olive-Net χρησιμοποίησε μια σειρά καινοτόμων τεχνικών εκχύλισης για την εύρεση χημικών ουσιών στα δείγματα, συμπεριλαμβανομένης της εκχύλισης με τη βοήθεια μικροκυμάτων, η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια μικροκυμάτων για τον καταμερισμό βιοδραστικών ενώσεων από τη μήτρα του δείγματος στον διαλύτη και χρωματογραφία ρητίνης προσρόφησης, η οποία διαχωρίζει μόρια με βάση στις περιουσίες τους.

Αυτές οι μέθοδοι εκχύλισης συνδυάστηκαν με εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης, όπως φασματομετρία μάζας υγρής χρωματογραφίας υψηλής ανάλυσης, γνωστή ως HRLC-MS, η οποία διαχωρίζει τις ενώσεις-στόχους που ακολουθείται από την ανίχνευσή τους με βάση τη μάζα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό, μια τεχνική που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για τη μελέτη της δομής των χημικών ουσιών. «Οι τεχνικές μελέτησαν τις πρώτες ύλες με ολιστικό τρόπο, καθεμία από αυτές από διαφορετική οπτική γωνία, για τον εντοπισμό και την ανάδειξη βιοενεργών φυσικών προϊόντων», προσθέτει ο Σκαλτσούνης.

Νέα αποσπάσματα και νέες ιδέες

Το Olive-Net παρήγαγε μια σειρά από πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από τις διάφορες τεχνικές αναλυτικής δειγματοληψίας. «Οι πιο σημαντικές ήταν ο χαρακτηρισμός των αναδυόμενων χημικών οντοτήτων από τα προϊόντα και τα υποπροϊόντα της ελιάς της Μεσογείου και η διεύρυνση της γνώσης για τις ευεργετικές τους επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα τις φλεγμονές και τη γήρανση», λέει ο Σκαλτσούνης. Οι ερευνητές βρήκαν ένα ευρύ φάσμα βιοφαινολών – διάφοροι τύποι βιοδραστικών ενώσεων – σε διαφορετικά υλικά που προέρχονται από την ελιά. Η ομάδα παρήγαγε νέα φυσικά εκχυλίσματα και παρήγαγε διάφορες νέες συνθετικές ενώσεις. «Οι εταίροι ελπίζουν ότι μέσω νέας χρηματοδότησης θα μπορέσουν να μελετήσουν λεπτομερώς συγκεκριμένες ενώσεις και εκχυλίσματα που παρήχθησαν και κυρίως να μελετήσουν τη βιολογική τους αξιολόγηση», σημειώνει ο Σκαλτσούνης.

Σύμβολο ενότητας

Η ελιά είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή γεωργία και μια κοινή πολιτιστική οντότητα σε χώρες σε όλη τη Μεσόγειο. Το έργο προώθησε την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των χωρών εταίρων. Σύμφωνα με τον Σκαλτσούνη: «Είναι πολύ σημαντικό ότι εταίροι από διάφορες χώρες της ΕΕ – Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία – αλλά και Αλγερία, Μαρόκο και Ταϊλάνδη ενώθηκαν ως κοινοπραξία για να μελετήσουν τις ατελείωτες δυνατότητες των ελαιόδεντρων”.

Πηγή: cordis.europa

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα