ΑρχικήΝέαMondelez: Διερευνάται από την Κομισιόν για μονοπώλιο στην ΕΕ

Mondelez: Διερευνάται από την Κομισιόν για μονοπώλιο στην ΕΕ

2 λεπτά ανάγνωσης

Η Mondelez βρίσκεται υπό έρευνα για παρεμπόδιση του ελεύθερου ανταγωνισμού του εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και καφέ στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται ο κολοσσός ειδών ζαχαροπλαστικής, Mondelēz International, καθώς διεξάγεται αντιμονοπωλιακή έρευνα σε  βάρος της.

- Advertisement -

Αναλυτικότερα, η Mondelez, η οποία κατέχει αρκετές δημοφιλείς στην Ευρώπη μάρκες, όπως η Cadbury, η Toblerone και ο καφές Jacob,s βρίσκεται υπό ενδελεχή έρευνα για την επιβολή εμπορικού περιορισμού σε άλλες εταιρείες για προϊόντα σοκολάτας,  μπισκότων και καφέ στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, παραβιάζοντας τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ.

Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως η Κομισιόν ξεκίνησε να ερευνά τη Mondelez από τις αρχές του 2021 για περιορισμούς στο παράλληλο εμπόριο, πωλώντας φθηνότερα τα προϊόντα σε χαμηλότερες ή υψηλότερες τιμές ανάλογα τις αγορές.

- Advertisement -

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις δηλώσεις του στο Just Food, «Οι περιορισμοί στο παράλληλο εμπόριο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λιγότερη ποικιλία προϊόντων».

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager, είχε δηλώσει παλαιότερα στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο πως  με τις σοκολάτες, τα μπισκότα και τον καφέ να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των Ευρωπαίων, αν η Mondelēz, περιόριζε τον ελεύθερο ανταγωνισμό με διάφορες πρακτικές, θα δημιουργούσε μονοπώλιο και τελικά θα διέθετε τα προϊόντα της σε υψηλές τιμές.

Ωστόσο, μια τέτοια έρευνα έρχεται με μεγάλο κόστος για τη Mondelez, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστούν πάνω από  300 εκατομμύρια ευρώ για να επιλυθεί.

«Συνεργαζόμαστε με την έρευνα και επί του παρόντος συμμετέχουμε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια διαπραγματευτική, αναλογική λύση για αυτό το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος της  Mondelez στο Just Food.

Nα σημειωθεί πως η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 36% των καθαρών πωλήσεων της Mondelez, αξίας 29,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Το “αθώο” λαχανικό πίσω από χιλιάδες λοιμώξεις και δεκάδες θανάτους – Νέα ανάκληση 7.900 συσκευασιών

Το μικροβιολογικό «τυφλό σημείο» ενός δημοφιλούς τροφίμου που έχει συνδεθεί με σοβαρές επιδημίες διεθνώς.

Ψευδάργυρος ή βιταμίνη C για το κρυολόγημα; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι διαφορές στη δράση τους και τι δείχνουν οι μελέτες για το κρυολόγημα

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. επιστρέφει: Επανεκκίνηση της Ελληνικής διεπιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια τροφίμων

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. ανασυγκροτείται, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για διεπιστημονική συνεργασία στην ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.