ΑρχικήΝέαΕΕ: Απαγορευτικοί οι προτεινόμενοι νέοι δασμοί για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη...

ΕΕ: Απαγορευτικοί οι προτεινόμενοι νέοι δασμοί για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία

3 λεπτά ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή απαγορευτικών τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την επιβολή απαγορευτικών τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

- Advertisement -

Η επιβολή τελωνειακών δασμών αφορούν δημητριακά, ελαιούχους σπόρους και παράγωγα προϊόντα σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου.

«Αυτό το μέτρο δεν θα επηρεάσει τη διαμετακόμιση ρωσικών και λευκορωσικών προϊόντων σιτηρών σε τρίτες χώρες», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις.

- Advertisement -

Η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ – τόσο των ρωσικών όσο και των παράνομα οικειοποιημένων ουκρανικών προϊόντων σιτηρών – για να χρηματοδοτήσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Καθώς η Ρωσία εξήγαγε στην ΕΕ τέτοια προϊόντα αξίας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2023, αυτοί οι δασμοί της ΕΕ θα κόψουν μια άλλη σημαντική πηγή κέρδους για τη ρωσική οικονομία και, κατ’ επέκταση, τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Με τη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στο μέτρο αυτό, η ΕΕ θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τους νέους δασμούς και να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.

- Advertisement -

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την ΕΕ προς όφελος της πολεμικής της μηχανής Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μας και των αγροτικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την αδιάκοπη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Η σημερινή πρόταση είναι ένα απαραίτητο βήμα: τα ρωσικά και τα λευκορωσικά σιτηρά και προϊόντα που σχετίζονται με σιτηρά μπόρεσαν μέχρι τώρα να εισέλθουν στην αγορά της ΕΕ με χαμηλούς ή καθόλου δασμούς και είδαμε αυτές τις εισαγωγές να αυξάνονται σημαντικά το 2023. Οι προτεινόμενοι απαγορευτικοί δασμοί θα κάνουν τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων να είναι εμπορικά μη βιώσιμες, αποτρέποντας επίσης πιθανές μελλοντικές αυξήσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την αγορά τροφίμων της ΕΕ. Θα βοηθήσει επίσης να σταματήσει η ρωσική πρακτική της παράνομης εξαγωγής κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ.»

AΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο

ΠΤΙ ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου και Αλλατίνη: Το ΣΕΕ ενεργοποιεί το Άρθρο 10 για την υπόθεση που ξεκίνησε από καταγγελίες καταναλωτών

Νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΠΤΙ ΜΠΕΡ, καθώς το ΣΕΕ δημοσιοποιεί ζήτημα μη εφαρμογής των αποφάσεων που είχαν ζητήσει αλλαγές στις συσκευασίες των προϊόντων

Ελληνικό προϊόν με 7(!) φυτοφάρμακα πάνω από τα όρια ασφαλείας – Η λίστα του ΥΠΑΑΤ με τα μη συμμορφούμενα φρούτα και λαχανικά

Έλεγχοι σε 286 δείγματα τροφίμων - Πού βρέθηκαν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και υπερβάσεις