Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Έγκριση για το άλας νατρίου 3′-SL ως νέο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΕΕ: Έγκριση για το άλας νατρίου 3'-SL ως νέο τρόφιμο
spot_img

Το νάτριο 3′-σιαλυλλακτόζης («3′-SL») παράγεται από παράγωγα στελέχη Escherichia coli.

 Κατόπιν αίτησης της εταιρείας Hansen A/S η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να εγκρίνει το νάτριο 3′-σιαλυλλακτόζης («3′-SL») ως νέο τρόφιμο. Το άλας νατρίου 3′-σιαλυλλακτόζης (3′-SL) είναι μια καθαρισμένη, λευκή έως υπόλευκη σκόνη ή συσσωματώματα που παράγεται με μικροβιακή διεργασία και περιέχει περιορισμένα επίπεδα λακτόζης, 3′-σιαλυλολακτουλόζης και σιαλικού οξέος. Το αλάτι αυτό λαμβάνεται με μικροβιακή ζύμωση χρησιμοποιώντας δύο γενετικά τροποποιημένα στελέχη που προέρχονται από το στέλεχος ξενιστή E. coli BL21(DE3).

- Advertisement -

Το νάτριο 3′-σιαλυλλακτόζης («3′-SL») θα χρησιμοποιηθεί σε επεξεργασμένες τροφές με βάση τα δημητριακά, συμπληρώματα διατροφής, ροφήματα με βάση το γάλα και παρόμοια προϊόντα και για τρόφιμα με ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Ακολούθησε γνωμοδότηση από την EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άλας νατρίου 3′-SL είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης και για τους προτεινόμενους πληθυσμούς στόχους.

Με τον κανονισμό 2023/113 η Επιτροπή ενέκρινε την διάθεση στην Ενωσιακή αγορά του άλατος  νατρίου 3′-SL ως νέο τρόφιμο.
Σύμφωνα με τους όρους χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν άλας νατρίου 3′-SL, όπως προτείνονται από τον αιτούντα, είναι απαραίτητο να ενημερώνονται οι καταναλωτές με κατάλληλη επισήμανση ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν άλας νατρίου 3′-SL δεν πρέπει να καταναλώνονται από βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν άλλες τροφές με προσθήκη άλατος νατρίου 3′-SL καταναλώνονται την ίδια ημέρα.

Η ονομασία του νέου τροφίμου στην επισήμανση των τροφίμων που το περιέχουν είναι «άλας νατρίου 3′-σιαλυλλακτόζης».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “Ψεύτικη” σοκολάτα πλέον κυριαρχεί – Νέα αποκάλυψη εργαστηριακών αναλύσεων για δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας – Πως να το καταλάβετε

Η ψεύτικη σοκολάτα είναι το νέο "κολπάκι" πολλών παρασκευαστών για να μειώσουν το κόστος. Αν και δεν είναι εύκολο οι καταναλωτές να διακρίνουν οπτικά αν ένα προϊόν περιέχει πραγματική σοκολάτα ή κακάο με φυτικά λίπη, υπάρχει τρόπος και να το καταλάβετε και να μην ξαναγοράσετε!

Ένας έξυπνος τρόπος να κρατάτε το πιρούνι σας για να τρώτε λιγότερο

Ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν τρώτε γρήγορα παχαίνετε πιο εύκολα και παραθέτουν έξυπνες συμβουλές για να μειώσετε το ρυθμό σας και συνεπώς ή να μείνετε σταθεροί στα κιλά σας ή και να αδυνατίσετε
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα