Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Έγκριση για το άλας νατρίου 3′-SL ως νέο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΕΕ: Έγκριση για το άλας νατρίου 3'-SL ως νέο τρόφιμο
spot_img

Το νάτριο 3′-σιαλυλλακτόζης («3′-SL») παράγεται από παράγωγα στελέχη Escherichia coli.

 Κατόπιν αίτησης της εταιρείας Hansen A/S η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να εγκρίνει το νάτριο 3′-σιαλυλλακτόζης («3′-SL») ως νέο τρόφιμο. Το άλας νατρίου 3′-σιαλυλλακτόζης (3′-SL) είναι μια καθαρισμένη, λευκή έως υπόλευκη σκόνη ή συσσωματώματα που παράγεται με μικροβιακή διεργασία και περιέχει περιορισμένα επίπεδα λακτόζης, 3′-σιαλυλολακτουλόζης και σιαλικού οξέος. Το αλάτι αυτό λαμβάνεται με μικροβιακή ζύμωση χρησιμοποιώντας δύο γενετικά τροποποιημένα στελέχη που προέρχονται από το στέλεχος ξενιστή E. coli BL21(DE3).

Το νάτριο 3′-σιαλυλλακτόζης («3′-SL») θα χρησιμοποιηθεί σε επεξεργασμένες τροφές με βάση τα δημητριακά, συμπληρώματα διατροφής, ροφήματα με βάση το γάλα και παρόμοια προϊόντα και για τρόφιμα με ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Ακολούθησε γνωμοδότηση από την EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άλας νατρίου 3′-SL είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης και για τους προτεινόμενους πληθυσμούς στόχους.

Με τον κανονισμό 2023/113 η Επιτροπή ενέκρινε την διάθεση στην Ενωσιακή αγορά του άλατος  νατρίου 3′-SL ως νέο τρόφιμο.
Σύμφωνα με τους όρους χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν άλας νατρίου 3′-SL, όπως προτείνονται από τον αιτούντα, είναι απαραίτητο να ενημερώνονται οι καταναλωτές με κατάλληλη επισήμανση ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν άλας νατρίου 3′-SL δεν πρέπει να καταναλώνονται από βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν άλλες τροφές με προσθήκη άλατος νατρίου 3′-SL καταναλώνονται την ίδια ημέρα.

Η ονομασία του νέου τροφίμου στην επισήμανση των τροφίμων που το περιέχουν είναι «άλας νατρίου 3′-σιαλυλλακτόζης».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο