Το νάτριο 3′-σιαλυλλακτόζης («3′-SL») παράγεται από παράγωγα στελέχη Escherichia coli.
Κατόπιν αίτησης της εταιρείας Hansen A/S η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να εγκρίνει το νάτριο 3′-σιαλυλλακτόζης («3′-SL») ως νέο τρόφιμο. Το άλας νατρίου 3′-σιαλυλλακτόζης (3′-SL) είναι μια καθαρισμένη, λευκή έως υπόλευκη σκόνη ή συσσωματώματα που παράγεται με μικροβιακή διεργασία και περιέχει περιορισμένα επίπεδα λακτόζης, 3′-σιαλυλολακτουλόζης και σιαλικού οξέος. Το αλάτι αυτό λαμβάνεται με μικροβιακή ζύμωση χρησιμοποιώντας δύο γενετικά τροποποιημένα στελέχη που προέρχονται από το στέλεχος ξενιστή E. coli BL21(DE3).
Το νάτριο 3′-σιαλυλλακτόζης («3′-SL») θα χρησιμοποιηθεί σε επεξεργασμένες τροφές με βάση τα δημητριακά, συμπληρώματα διατροφής, ροφήματα με βάση το γάλα και παρόμοια προϊόντα και για τρόφιμα με ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.
Ακολούθησε γνωμοδότηση από την EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άλας νατρίου 3′-SL είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης και για τους προτεινόμενους πληθυσμούς στόχους.
Με τον κανονισμό 2023/113 η Επιτροπή ενέκρινε την διάθεση στην Ενωσιακή αγορά του άλατος νατρίου 3′-SL ως νέο τρόφιμο.
Σύμφωνα με τους όρους χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν άλας νατρίου 3′-SL, όπως προτείνονται από τον αιτούντα, είναι απαραίτητο να ενημερώνονται οι καταναλωτές με κατάλληλη επισήμανση ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν άλας νατρίου 3′-SL δεν πρέπει να καταναλώνονται από βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν άλλες τροφές με προσθήκη άλατος νατρίου 3′-SL καταναλώνονται την ίδια ημέρα.
Η ονομασία του νέου τροφίμου στην επισήμανση των τροφίμων που το περιέχουν είναι «άλας νατρίου 3′-σιαλυλλακτόζης».