Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Επιτυχές το πρόγραμμα POSEI για τα γεωργικά προϊόντα στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου

ΑρχικήΝέαΕΕ: Επιτυχές το πρόγραμμα POSEI για τα γεωργικά προϊόντα στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια συγκεφαλαιωτική μελέτη που αξιολογεί την επιτυχία των συστημάτων POSEI και SAI για την επίτευξη των στόχων τους από το 2015-2019 με βάση τις ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης για την ίδια περίοδο. Η μελέτη δείχνει ότι τα προγράμματα POSEI και SAI είχαν καθαρό θετικό αντίκτυπο στους γενικούς στόχους των διαφόρων προγραμμάτων.

Τα προγράμματα ήταν αποτελεσματικά για την επίτευξη των γενικών κανονιστικών στόχων τους, ιδίως όσον αφορά την προμήθεια επιλεγμένων γεωργικών προϊόντων στις εν λόγω περιοχές (προϊόντα απαραίτητα για την κατανάλωση από τον άνθρωπο ή για τη μεταποίηση ως γεωργικές εισροές). Για τουλάχιστον ορισμένα προϊόντα και ορισμένες από τις εν λόγω περιφέρειες, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα οφέλη του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού μεταβιβάστηκαν στους καταναλωτές μέσω χαμηλότερων τιμών σε σύγκριση με εκείνες στις αντίστοιχες ηπειρωτικές περιοχές των κρατών μελών.

Τα προγράμματα ήταν επίσης αποτελεσματικά για την επίτευξη του στόχου της διασφάλισης του μακροπρόθεσμου μέλλοντος και της ανάπτυξης των τομέων της διαφοροποίησης των ζώων και των καλλιεργειών στις εξόχως απόκεντρες περιοχές (ORs). Από την άλλη, η διατήρηση των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων στις ORs ήταν λιγότερο επιτυχής κατά την περίοδο ανάλυσης.

Ωστόσο, η μελέτη υποστηρίζει ότι, ελλείψει της στήριξης POSEI/SAI, τα εισοδήματα των γεωργών θα ήταν πιθανώς χαμηλότερα και, ως εκ τούτου, περισσότεροι γεωργοί θα είχαν εγκαταλείψει τη γεωργική δραστηριότητα. Κατ’ επέκταση, η ανάπτυξη τόσο των παραδοσιακών όσο και των τομέων διαφοροποίησης στη γεωργία θα ήταν πιο περιορισμένη ελλείψει αυτής της στήριξης.

Τα προγράμματα POSEI και SAI συγκροτούνται και διαχειρίζονται από τα αντίστοιχα κράτη μέλη. Τα μέτρα και οι δράσεις που υλοποιούνται μέσω των προγραμμάτων θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερη σημασία για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γεωργία που αντιμετωπίζουν οι ORs και το SAI. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι στρατηγικές τους ήταν λιγότερο συναφείς με τους στόχους κάθε μεμονωμένου προγράμματος, όπως αυτοί που συνδέονται με προϊόντα ή τομείς που αφορούν συγκεκριμένα μία περιφέρεια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη σαφήνειας στα έγγραφα προγραμματισμού και στις ετήσιες εκθέσεις εφαρμογής.

Το υπόδειγμα έκθεσης και οι δείκτες που χρησιμοποιούνται θεωρούνται γενικά κατάλληλοι για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την επίτευξη των στόχων κάθε προγράμματος. Ωστόσο, εντοπίστηκαν διάφορες ελλείψεις που περιορίζουν την ικανότητα αξιολόγησης της επίτευξης αυτών των στόχων.

Ιστορικό

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η ΕΕ στηρίζει τους γεωργικούς τομείς των εξόχως απόκεντρων περιοχών (ORs) – Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Μαγιότ, Άγιος Μαρτίνος και Νήσος Ρεϋνιόν (Γαλλία), Κανάριοι Νήσοι (Ισπανία), Αζόρες και Μαδέρα (Πορτογαλία) και τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου (Ελλάδα). Τα προγράμματα POSEI (πρόγραμμα επιλογών ειδικά για τον απομακρυσμένο και νησιωτικό χαρακτήρα των εξόχως απόκεντρων περιοχών) και SAI παρέχουν στοχοθετημένη βοήθεια στις εν λόγω περιφέρειες.

Το καθεστώς POSEI (αντικατάσταση του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της τοπικής γεωργικής παραγωγής και τη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού των γεωργικών προϊόντων στις ORs. Τα προγράμματα POSEI σχεδιάζονται από τα κράτη μέλη εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους. Το ποσό που διατίθεται για τα τρία ενδιαφερόμενα κράτη μέλη ανέρχεται σε 653 εκατ. Τα κράτη μέλη επιλέγουν τα μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες τους και έχουν τη δυνατότητα να κατανείμει το ποσό κατά μέτρα σύμφωνα με τους στόχους των προγραμμάτων τους. Συνεπώς, τα προγράμματα μπορούν να προσαρμόζονται ετησίως ανάλογα με τις ανάγκες που εκφράζονται.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη (Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα) υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με τις επιδόσεις των προγραμμάτων μέσω ετήσιων εκθέσεων εφαρμογής (AIRs). Η παρούσα έκθεση αποτελεί σύνθεση των πορισμάτων των AIRs για τα έτη 2015-2019. Στόχος ήταν να προσδιοριστούν οι καθαρές επιπτώσεις των συστημάτων POSEI/SAI και να κριθεί η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα και η συνάφειά τους. Η αξιολόγηση βασίζεται εξ ολοκλήρου σε πληροφορίες που συλλέγονται από τα έγγραφα προγραμματισμού και τα έγγραφα αναφοράς που παρέχει η Επιτροπή.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελίες στο cibum για απάτες σε ελληνικά σούπερ μάρκετ

Παραπλανητικές προσφορές και ψευδείς εκπτώσεις.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα