Η έκθεση για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ.
Τον Σεπτέμβριο, ομάδες αγροτών, γεωργικά λόμπι και κλιματικές οργανώσεις δημοσίευσαν από κοινού έκθεση σχετικά με τον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ.
Το 56σέλιδο έγγραφο το έθεσε ξεκάθαρα: Το «business as usual» δεν αποτελεί επιλογή. Η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει το διατροφικό της σύστημα, με ένα σημαντικό βήμα τη μετάβαση σε εναλλακτικές πρωτεΐνες και την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για τα φυτικά προϊόντα έως το 2026.
Αλλά οποιαδήποτε τέτοια μετάβαση, η οποία θα μείωνε δραστικά τις εκπομπές και τη χρήση γης, ενισχύοντας παράλληλα την επισιτιστική ασφάλεια, θα πρέπει να κρατήσει τους αγρότες στο επίκεντρο της αλλαγής. Είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν έντονα οι εμπλεκόμενοι φορείς του αγροδιατροφικού τομέα στην ΕΕ.
Εκπρόσωποι αγροτών, παραγωγοί τροφίμων, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ακαδημαϊκοί και άλλοι φορείς του συστήματος τροφίμων πραγματοποίησαν μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της δεξαμενής σκέψης του ΕΙΤ για τη διαφοροποίηση των πρωτεϊνών τροφίμων, προσφέροντας ένα σημείο εκκίνησης για δράση και προσδιορίζοντας βασικούς τομείς έρευνας και υποστήριξης για την προώθηση της αναγεννητικής γεωργίας και της διαφοροποίησης των πρωτεϊνών.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται την κτηνοτροφία και ότι οι εναλλακτικές πρωτεΐνες παρέχουν μια συμπληρωματική επιλογή. Είναι σημαντικό να τεθεί η διαφοροποίηση των πρωτεϊνών όχι ως αντικατάσταση της κτηνοτροφίας, αλλά ως συμπληρωματική πηγή εισοδήματος μέσω των τροφίμων φυτικής προέλευσης, του καλλιεργούμενου κρέατος και των πρωτεϊνών που παράγονται από ζύμωση.
Έρευνες δείχνουν ότι η βέλτιστη αναλογία μεταξύ ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών θα πρέπει να είναι 40:60 για διατροφικά επαρκείς δίαιτες, αναλογία την οποία πολλοί λιανοπωλητές στην ΕΕ ελπίζουν να επιτύχουν μέσω των πωλήσεών τους. Αυτό μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 81%, το οποίο είναι ένα σημαντικό κέρδος αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αντιπροσωπεύει το 84% των εκπομπών αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής.
Θα επιφέρει επίσης οφέλη από τη χρήση γης. Ο επανασχεδιασμός του συστήματος τροφίμων με βάση τις αρχές της κυκλικότητας μπορεί να απελευθερώσει έως και 71% της γεωργικής γης στην Ευρώπη, ενώ οι δυνατότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες αν στην εικόνα προστεθούν η κυτταρική γεωργία, η ζύμωση και η παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και θαλασσινών με βάση τα κύτταρα.
Ξεχωριστή έρευνα έδειξε ότι αν οι κυβερνήσεις υποστηρίξουν τις εναλλακτικές πρωτεΐνες με κατάλληλες πολιτικές, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα δύο τρίτα των ζωικών πρωτεϊνών μέχρι το 2050 και να καταστήσουν την περιοχή αυτάρκη.
Η έκθεση πρότεινε ένα αφηγηματικό μοντέλο με επίκεντρο ένα «τρίπτυχο αλληλοσυμπληρούμενων γεωργικών πρακτικών»: Μετάβαση σε αγροοικολογικές πρακτικές (ιδίως αναγεννητική γεωργία), συστήματα συγχρηματοδότησης της γεωργίας με άνθρακα και διαφοροποίηση των πρωτεϊνών.
Όταν εφαρμοστούν μαζί, αυτές οι τρεις αλληλένδετες πρακτικές αντιπροσωπεύουν το «πιο ελπιδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο» για την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη και θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως σχέδιο για το μέλλον.
Οι αγρότες μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα από την εμπλοκή τους στην αναγεννητική γεωργία (η οποία έχει τους επικριτές της), σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, και η υιοθέτηση μιας ετικέτας τύπου Eco Score στα προϊόντα διατροφής μπορεί να προσδώσει αμεσότητα σε αυτές τις συνδυασμένες προσπάθειες.