Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Νέα απόφαση για την μέθοδο μέτρησης των μικροπλαστικών σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Νέα απόφαση για την μέθοδο μέτρησης των μικροπλαστικών σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης
spot_img

Μία ακόμη απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμπλήρωση της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Της Άννας Λεκατσά*

Τα μικρά πλαστικά σωματίδια, τα οποία είναι κοινώς γνωστά ως μικροπλαστικά, δεν είναι μόνο διαδεδομένα στο περιβάλλον, αλλά έχουν επίσης εντοπιστεί στα τρόφιμα και το νερό που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και υπάρχει το ενδεχόμενο να προσληφθούν από τον άνθρωπο.

Οι πιθανές επιπτώσεις των προσλαμβανόμενων μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία έχουν εγείρει ανησυχίες, ωστόσο τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με το ζήτημα αυτό παρέχουν περιορισμένα πειστικά επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία, λόγω σημαντικών περιορισμών των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις των μικροπλαστικών και την έκθεση σε αυτά.

Το άρθρο 13 παράγραφος 6 της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εγκρίνει μεθοδολογία για τη μέτρηση των μικροπλαστικών με σκοπό τη συμπερίληψή τους στον κατάλογο επιτήρησης που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 8 της εν λόγω οδηγίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην εν λόγω διάταξη.

Σύμφωνα με τη νέα κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση (ΕΕ) 2024/1441 που δημοσιεύτηκε σήμερα, εγκρίνεται η μεθοδολογία για τη μέτρηση των μικροπλαστικών στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως ορίζεται στο σχετικό παράρτημα της απόφασης.

Η νέα απόφαση ενσωματώνεται στο πλαίσιο αποφάσεων που συμπληρώνουν και απορρέουν από τις διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184, σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως παρουσιάστηκαν στο σχετικό σημείωμα του CIBUM: https://cibum.gr/nea/ee-dimosieysi-neon-nomikon-praxeon-gia-tin-poiotita-toy-neroy-anthropinis-katanalosis/.

*Άννα Λεκατσά Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.

Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών

Οι χαρτοπετσέτες που είναι γεμάτες με τοξικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο