Τα κάστανα Cévennes είναι αναγνωρίσιμα από τη γλυκιά τους γεύση, τα αρώματα του ζεστού γάλακτος και των αποξηραμένων φρούτων και κυρίως από τις έντονες γεύσεις και την επιμονή τους στο στόμα.
Μετά από περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια αναμονής, οι 70 δενδροκόμοι και παραγωγοί κάστανων με έδρα κυρίως στο Ardèche , Gard και Lozère της Γαλλίας, απέκτησαν την πολυαναμενόμενη ετικέτα: το προϊόν τους, το κάστανο Cévenne αναγνωρίζεται επιτέλους ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) με τον εκτελεστικό κανονισμό 2023/107.
Η τυπικότητα του κάστανου « Châtaigne des Cévennes », με οργανοληπτικούς όρους, ορίζεται από γευστικά χαρακτηριστικά κοινά στις παραδοσιακές ποικιλίες των Cévennes. Πράγματι, είναι αναγνωρίσιμα από τη γλυκιά τους γεύση, τα αρώματα του ζεστού γάλακτος και των αποξηραμένων φρούτων και κυρίως από τις έντονες γεύσεις και την επιμονή τους στο στόμα . Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα κάστανα μπορεί να μυρίζουν σαν καραμέλα ή ζεστό ψωμί .
Παραδοσιακά, το κάστανο ξεφλουδίζεται και ξηραίνεται σε κτίρια που ονομάζονται «clèdes» ή «sécadous». Η τεχνογνωσία των καστανοκαλλιεργητών έγκειται στην τεχνογνωσία του εδάφους, των δέντρων και στην δεξιοτεχνία των τεχνικών εμβολιασμού. Η συγκομιδή των κάστανων γίνεται μετά τη φυσική πτώση των καρπών, είτε απευθείας στο έδαφος είτε σε δίχτυ. Απαγορεύεται η μετασυλλεκτική εντομοκτόνο επεξεργασία του προϊόντος, όπως και ο χημικός καθαρισμός.
Αυτή η ανακοίνωση προσφέρει σε ένα ολόκληρο επάγγελμα ευρωπαϊκή αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς τους σε ένα τοπικό προϊόν. Από το 2001, οι 70 castanéiculturists (επαγγελματίες παραγωγοί κάστανων Cévennes) που είναι εγκατεστημένοι σε 206 αγροτικές κοινότητες μεταξύ Ardèche, Aveyron, Gard και Lozère περίμεναν αυτήν την ανακοίνωση.
Αυτά τα καλά νέα θα καταστήσουν δυνατή την προστασία όλης της παραγωγής οξιτανικού κάστανου και τη διασφάλιση της ποιότητας και της προέλευσής του στη γαλλική αγορά αλλά και κυρίως για εξαγωγή. Για τους παραγωγούς, αυτό θα πρέπει επίσης να τους αποφέρει καλύτερη αμοιβή για την εργασία τους.
Κατά το έτος 2022, συγκομίστηκαν περισσότεροι από 120 τόνοι κάστανων Cévennes. Το 45% της ετήσιας παραγωγής προέρχεται από την Ardèche και το 10% από τη Lozère σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζει η ένωση παραγωγών που ονομάζεται “Châtaigne des cévennes”.