Μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στοχευμένες τροποποιήσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου που καθορίζεται στον κανονισμό για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης της αγοράς γεωργικών προϊόντων (ΚΟΑ) και έναν νέο κανονισμό για τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της θέσης των γεωργών και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής. Και οι δύο προτάσεις αντικατοπτρίζουν άμεσα αρκετές συστάσεις του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ και απαντούν σε ορισμένες από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας.
Η βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής και η στήριξη του εισοδήματός τους αποτελούν σημαντικούς στόχους της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ). Οι σημερινές στοχευμένες τροπολογίες στοχεύουν συγκεκριμένα στην ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής και στην επίτευξη υψηλότερου βαθμού εμπιστοσύνης μεταξύ των φορέων με:
- Ενίσχυση των κανόνων για τις συμβάσεις μεταξύ γεωργών και αγοραστών, καθιστώντας τις γραπτές συμβάσεις γενική υποχρέωση και βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις της αγοράς και τις διακυμάνσεις του κόστους και των οικονομικών συνθηκών,
- Υποχρεωτική τη δημιουργία μηχανισμών διαμεσολάβησης μεταξύ των γεωργών και των αγοραστών τους,
- Ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών και των ενώσεών τους με τη βελτίωση της διαπραγματευτικής τους δύναμης, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να τους παρέχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στο πλαίσιο των τομεακών παρεμβάσεων της ΚΓΠ και απλοποιώντας τους κανόνες για τη νομική αναγνώρισή τους,
- Το να επιτραπεί στην ΕΕ να στηρίξει οικονομικά τις οργανώσεις παραγωγών που θα αναλάβουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση κρίσεων,
- Καθορισμό πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν προαιρετικοί όροι όπως «δίκαιη», «ισότιμη» και «σύντομη αλυσίδα εφοδιασμού», για να περιγράψουν την οργάνωση της αλυσίδας εφοδιασμού κατά την εμπορία γεωργικών προϊόντων,
- Διεύρυνση της δυνατότητας των γεωργών και άλλων φορέων να συμφωνούν σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας με ορισμένες κοινωνικές διαστάσεις, όπως η στήριξη της ανανέωσης των γενεών, η διατήρηση της βιωσιμότητας των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γεωργών και των εργαζομένων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Η πρόταση για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών θα ενισχύσει περαιτέρω την επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, υποστηρίζοντας τη διακρατική επιβολή.
Η πρόταση εισάγει διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται και θα επιτυγχάνεται αυτή η συνεργασία σε διασυνοριακές υποθέσεις. Με τη δημιουργία μηχανισμού αμοιβαίας συνδρομής, οι εθνικές αρχές επιβολής θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να ζητούν από άλλη αρχή επιβολής να λάβει μέτρα επιβολής εξ ονόματός τους.
Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στις αρχές επιβολής να συμφωνούν για την ανάληψη συντονισμένης δράσης όποτε υπάρχουν βάσιμες υποψίες για εκτεταμένες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές με διασυνοριακή διάσταση. Τέτοιες έρευνες ενισχύουν την προστασία των γεωργών και των μικρομεσαίων προμηθευτών σε επίπεδο ΕΕ από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής.