Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EE: Πρόταση νέου Εκτελεστικού Κανονισμού για την ασφάλεια των προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή

ΑρχικήΝέαEE: Πρόταση νέου Εκτελεστικού Κανονισμού για την ασφάλεια των προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή
spot_img

Νέα πρωτοβουλία για τη θέσπιση των δεικτών για την υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη, που αφορούν τη γενική ασφάλεια των καταναλωτικών, μη εδώδιμων προϊόντων.

Ο Καν. (ΕΕ) 2023/988 αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών και θεσπίζει βασικούς κανόνες σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτικών, μη εδώδιμων προϊόντων που διατίθενται ή καθίστανται διαθέσιμα στην αγορά.

Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα.  Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές δεν εμπίπτουν  στο πεδίο εφαρμογής του, με εξαίρεση τα υλικά και τα αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, στον βαθμό που ενέχουν κινδύνους που δεν καλύπτονται από τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 1935/2004 ή από άλλη νομοθεσία για τα τρόφιμα, η οποία καλύπτει μόνο τους χημικούς και βιολογικούς κινδύνους σχετικά με τα τρόφιμα.

Τα επικίνδυνα προϊόντα μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές και τους πολίτες, ειδικά για τους πιο ευάλωτους, όπως τα παιδιά, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή τα άτομα με αναπηρία.

Ως παράδειγμα, αναφέρουμε μία από τις πτυχές για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων, την  όψη του προϊόντος, όπου είναι πιθανό να οδηγήσει τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το προϊόν κατά τρόπο διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε, και ιδίως όταν ένα προϊόν, αν και δεν τρόφιμο, μοιάζει με τρόφιμο και ενδέχεται να εκληφθεί ως τρόφιμο λόγω της μορφής, της οσμής, του χρώματος, της όψης, της συσκευασίας, της επισήμανσης, του όγκου, του μεγέθους ή άλλων χαρακτηριστικών του και, επομένως, ενδέχεται οι καταναλωτές, και ιδίως τα παιδιά, να το τοποθετήσουν στο στόμα, να το γλείψουν ή να το καταπιούν.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή μέσα για την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος και τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή μέσα και μέτρα για την επιβολή του εν λόγω κανονισμού.

Το RAPEX (σύστημα ταχείας προειδοποίησης για τα επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα) έχει εκσυγχρονιστεί προκειμένου να ληφθούν πιο αποδοτικά διορθωτικά μέτρα σε όλη την Ένωση, όσον αφορά προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο πέραν του εδάφους ενός και μόνο κράτους μέλους και έχει αντικατασταθεί από το Safety Gate, για λόγους μεγαλύτερης σαφήνειας και καλύτερης προσέγγισης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Καν. (ΕΕ) 2023/988, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, το αργότερο δύο έτη μετά την έκδοση της εκτελεστικής πράξης και στη συνέχεια κάθε έτος, τα στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Μετά την ανακοίνωση των κρατών μελών, η Επιτροπή συντάσσει ετησίως συνοπτική έκθεση και τη θέτει στη διάθεση του κοινού.

Η πρωτοβουλία καθορίζει τους δείκτες αποτελεσμάτων (output indicators) για την υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη, σχετικά με την εφαρμογή του Καν. (ΕΕ) 2023/988.

Το παρόν σχέδιο πράξης είναι ανοικτό για την υποβολή παρατηρήσεων έως τις 14/5/2024.

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13986-

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα