Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός για το δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός για το δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
spot_img

Πέτρος Κόκκαλης: «Με τον νέο κανονισμό που ψηφίσαμε, μετράμε την πρόοδο του αγροδιατροφικού τομέα προς τους πράσινους και κλιματικούς στόχους».

Τον νέο κανονισμό για τη δημιουργία «δικτύου δεδομένων με στόχο τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ευρεία πλειοψηφία και με εισηγητή για την ομάδα της Αριστεράς, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρο Κόκκαλη.

   Πρόκειται για μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής «από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» με τη συλλογή και χρήση δεδομένων που θα συμβάλλουν στη «μετάβαση σε διατροφικά συστήματα φιλικά προς το κλίμα, το περιβάλλον και την κοινωνία».

   «Σήμερα ψηφίσαμε υπέρ ενός νέου κανονισμού, για τον οποίο είχα την τιμή να είμαι εισηγητής για την ομάδα της Αριστεράς, που θα εξασφαλίσει τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών για περιβαλλοντικές και κοινωνικές μεταβλητές, επιπλέον των οικονομικών, σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, ώστε να είμαστε στη θέση να μετράμε την πρόοδο του αγροδιατροφικού τομέα προς τους πράσινους και κλιματικούς στόχους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης.

   Ο νέος κανονισμός αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης, γνωστό ως ΔΙΓΕΛΠ στους Έλληνες αγρότες, σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και θα συμβάλει στη προσπάθεια που γίνεται και την οποία συστηματικά στηρίζω, για τη χάραξη πολιτικών που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και επιδόσεις, πρόσθεσε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

   Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο του κανονισμού, σημείωσε ότι «εξασφαλίσαμε την εθελοντική συμμετοχή των γεωργών, την παροχή κινήτρων – οικονομικών και άλλων – τη διαφάνεια, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στόχος είναι να συλλέγονται αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας δεδομένα, ώστε οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι γεωργοί και άλλοι φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό τομέα».

   Στο νέο Παράρτημα, καθορίζονται οι κατηγορίες οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων που πρέπει να συλλέγονται. Επί του παρόντος συλλέγονται δεδομένα κυρίως για την αξιολόγηση των οικονομικών πτυχών των εκμεταλλεύσεων, ενώ υπάρχει ανάγκη να αξιολογείται η συνολική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών δεδομένων που συνδέονται με το έδαφος, τον αέρα, το νερό και τη βιοποικιλότητα, καθώς και δεδομένων που καλύπτουν την κοινωνική διάσταση της γεωργίας, με ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των γυναικών ως γεωργών και εργαζομένων στη γεωργία και των νέων γεωργών και εργαζομένων στη γεωργία.

   Η συμμετοχή των γεωργών στο νέο Δίκτυο θα είναι εθελοντική και κάθε κράτος μέλος ορίζει ένα φορέα υλοποίησης του Δικτύου Βιωσιμότητας.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα