Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση της προβολής των πιο εμβληματικών τροφίμων και ποτών της ΕΕ.
Προϊόντα όπως το ζαμπόν Πάρμας, η φέτα και το ιρλανδικό ουίσκι ξεχωρίζουν στο ευρωπαϊκό σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ), το οποίο διασφαλίζει την προστασία των ονομασιών περιφερειακών προϊόντων από απομιμήσεις. Η συνολική αξία των πωλήσεων αυτών των προϊόντων εκτιμάται σε 74,76 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο Diego Canga Fano, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής (ΓΔ AGRI), υποστήριξε την ιδέα ενός σχεδίου δράσης – πιθανώς περιλαμβάνοντας και τη χρήση δημόσιων συμβάσεων – στο συνέδριο «Γεωγραφικές Ενδείξεις 2025» που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε υπό την αιγίδα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).
Ο Canga Fano υπογράμμισε ότι οι προτάσεις αυτές τέθηκαν αρχικά από τον Christophe Hansen, επικεφαλής γεωργίας της ΕΕ, κατά την ακρόαση για την επιβεβαίωσή του. «Η Ευρώπη παράγει τα καλύτερα τρόφιμα και ποτά παγκοσμίως (…) και οι εξαγωγές μας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», σημείωσε.
Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, μόνο το 19% και το 18% των πολιτών της ΕΕ αναγνωρίζουν τα λογότυπα των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), αντίστοιχα.
Παρότι δεν προβλέπεται νέα νομοθεσία, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι εθελοντικές πρωτοβουλίες, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας με τους λιανοπωλητές ή η αξιοποίηση δημόσιων προμηθειών για την αγορά παραδοσιακών προϊόντων, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ευρύτερη διάδοσή τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Πάολο ντε Κάστρο, πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής και ένας από τους βασικούς συντελεστές του πρόσφατου κανονισμού της ΕΕ για τις γεωγραφικές ενδείξεις, εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο δράσης, τονίζοντας την ανάγκη να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι νεότερες γενιές, οι οποίες δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά προϊόντα.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τη γνώση για τις γεωγραφικές ενδείξεις, καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς των 27 κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε.