Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Τα καλλυντικά στην κορυφή της λίστας των επικίνδυνων προϊόντων του Safety Gate το 2023

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΕΕ: Τα καλλυντικά στην κορυφή της λίστας των επικίνδυνων προϊόντων του Safety Gate το 2023
spot_img

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το Safety Gate, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα. Η έκθεση καλύπτει προειδοποιήσεις που κοινοποιήθηκαν το 2023, καθώς και τις αντίστοιχες ενέργειες παρακολούθησης που έλαβαν οι εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

Το 2023, τα καλλυντικά ήταν ο πιο συχνός τύπος προϊόντος που κοινοποιήθηκε ως επικίνδυνος για την υγεία. Πέρυσι σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός ειδοποιήσεων που καταγράφηκε από την κυκλοφορία του συστήματος το 2003, γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη αποτελεσματικότητά του και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει. Τους τελευταίους 6 μήνες, το εργαλείο βοήθησε στην επεξεργασία 3.882 ειδοποιήσεων, με αποτέλεσμα να αναλυθούν σχεδόν 789.003 ιστότοποι και να εντοπιστούν 41.367 ύποπτα διαδικτυακά καταστήματα.

Κύρια πορίσματα της έκθεσης

Το 2023, οι αρχές από τις 30 χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο Safety Gate κοινοποίησαν 3.412 προειδοποιήσεις και 4.287 ενέργειες παρακολούθησης. Σε κάθε κράτος μέλος, οι αρχές εποπτείας της αγοράς παρακολουθούσαν τακτικά τις ειδοποιήσεις και αντάλλαξαν πρόσθετες πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι λιθουανικές αρχές εντόπισαν μια κρέμα σώματος που περιείχε απαγορευμένες χημικές ουσίες και στη συνέχεια κοινοποίησαν τον κίνδυνο στην Πύλη Ασφαλείας. Χάρη σε αυτήν την ειδοποίηση, οι πολωνικές αρχές απέσυραν το προϊόν από την αγορά τους και η Σλοβενία μπόρεσε να το ανακαλέσει από τους τελικούς χρήστες.

Το 2023, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με χημικά, τραυματισμούς, πνιγμό και κινδύνους για το περιβάλλον ήταν οι πιο κοινοποιημένοι. Τα καλλυντικά ήταν στην κορυφή των πιο κοινών κατηγοριών προϊόντων που κοινοποιήθηκαν, ακολουθούμενα από παιχνίδια, μηχανοκίνητα οχήματα, ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το αυξημένο επίπεδο παρακολούθησης των καλλυντικών από τις αρχές εποπτείας της αγοράς για τον έλεγχο της παρουσίας απαγορευμένων επικίνδυνων χημικών συστατικών.

Τα περισσότερα από τα καλλυντικά που κοινοποιήθηκαν αναφέρθηκε ότι περιέχουν BMHCA, ένα απαγορευμένο συνθετικό άρωμα, το οποίο μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα και να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Ουσίες που προκαλούν κίνδυνο τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον βρέθηκαν επίσης σε ηλεκτρικές συσκευές, όπως ο μόλυβδος στις κολλήσεις. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με υπερβολική περιεκτικότητα σε νικοτίνη και τα παιχνίδια που περιέχουν φθαλικές ενώσεις αποτελούσαν επίσης σημαντικό μερίδιο των ειδοποιήσεων.

Επόμενα βήματα

Τον Δεκέμβριο του 2024, ο Κανονισμός για τη Γενική Ασφάλεια Προϊόντων θα τεθεί σε εφαρμογή και θα αντικαταστήσει την Οδηγία για τη Γενική Ασφάλεια Προϊόντων. Από αυτό το σημείο και μετά, θα εφαρμοστεί ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο με προστασία του μέλλοντος για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων στην αγορά της ΕΕ, ανεξάρτητα από την προέλευση των προϊόντων και εάν πωλούνται σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο. Επίσης θα βελτιώσει σημαντικά την επιβολή των κανόνων ασφάλειας των προϊόντων, την επιτήρηση της αγοράς και την ανάκληση επικίνδυνων μη εδώδιμων προϊόντων.

Ιστορικό

Από το 2003, η Πύλη Ασφάλειας επέτρεψε τη γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ/ΕΟΧ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Οι εθνικές αρχές πρέπει να λάβουν την κατάλληλη συνέχεια ώστε τα κοινοποιημένα επικίνδυνα προϊόντα να απομακρυνθούν από την αγορά.

Για να διευκολύνει τη μετάδοση πληροφοριών στο κοινό, η Επιτροπή διαχειρίζεται επίσης τον δημόσιο ιστότοπο Safety Gate. Οι ειδοποιήσεις μεταφράζονται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, εκτός από τα ισλανδικά, τα νορβηγικά, τα αραβικά και τα ουκρανικά. Οι επιχειρήσεις έχουν επίσης στη διάθεσή τους το Business Safety Gateway για να ενημερώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις εθνικές αρχές σχετικά με θέματα ασφάλειας σχετικά με ένα προϊόν που έχουν διαθέσει στην αγορά. Αυτό το εργαλείο θα καταστεί υποχρεωτικό σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Ασφάλειας Προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Καταναλωτών του 2023, 11 διαδικτυακές αγορές υπέγραψαν το Product Safety Pledge+, μια αναθεωρημένη έκδοση του αρχικού Product Safety Pledge, το οποίο καθορίζει 20 τομείς στους οποίους οι υπογράφοντες έχουν δεσμευτεί να υπερβούν τις νομικές απαιτήσεις για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούν στο διαδίκτυο . Αυτές οι ηλεκτρονικές αγορές είναι οι bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy και Joom.

Το 2022, η Επιτροπή κυκλοφόρησε επίσης το εργαλείο ηλεκτρονικής επιτήρησης “web crawler”. Το εργαλείο παρέχει υποστήριξη στις εθνικές αρχές επιβολής της επιτήρησης της αγοράς, εντοπίζοντας διαδικτυακές προσφορές επικίνδυνων προϊόντων που επισημαίνονται στο Safety Gate. Προσδιορίζει και απαριθμεί αυτόματα οποιαδήποτε από αυτές τις προσφορές, επιτρέποντας στις αρχές επιβολής να εντοπίσουν τον πάροχο και να διατάξουν την αποτελεσματική απόσυρση αυτών των προσφορών, βοηθώντας στην εναρμόνιση των ενεργειών και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παρακολούθησης των διαδικτυακών πωλήσεων επικίνδυνων προϊόντων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο