Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Άνοιξε η δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Άνοιξε η δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε απλούς πολίτες καθώς και σε επιστήμονες, οργανώσεις καταναλωτών, εταιρείες τροφίμων και όλους όσοι εμπλέκονται στη συμμόρφωση και την εφαρμογή της νομοθεσίας FCM.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε στις 5 Οκτωβρίου, τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα υλικά που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα (FCM). Αυτή η διαβούλευση αποτελεί μέρος της στρατηγικής με την οποία η Επιτροπή αναλαμβάνει να επανεξετάσει τη νομοθεσία της ΕΕ για τα FCM.

Η δημόσια διαβούλευση, αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας, στη στήριξη της χρήσης καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων συσκευασίας που χρησιμοποιούν οικολογικά, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά και συμβάλλουν στη μείωση των απόβλητα τροφίμων. Αυτές οι δεσμεύσεις αντικατοπτρίζονται επίσης σε άλλες βασικές στρατηγικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία και η Στρατηγική Αειφορίας για τις Χημικές Ουσίες προς ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες.

Αυτή η δημόσια διαβούλευση είναι ανοιχτή σε συνεισφορές από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ως εκ τούτου το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει δύο σειρές ερωτήσεων:

  • Απευθύνεται σε πολίτες : Ερωτήσεις που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες ως καταναλωτές τροφίμων σε δοχεία τροφίμων και χρήστες κουζινικών σκευών όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, φλιτζάνια και ποτήρια, τηγάνια, δοχεία αποθήκευσης, αλουμινόχαρτο και περιτυλίγματα μεμβράνης (διαφανές φιλμ), καθώς και συσκευές όπως ψυγεία και άλλα αντικείμενα που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (για παράδειγμα, χαρτοπετσέτες). Δεν απαιτείται γνώση υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή νομοθεσίας.
  • Προορίζεται για άλλα ενδιαφερόμενα μέρη: Ερωτήσεις που απευθύνονται σε εταιρείες, εκπροσώπους εταιρειών, οργανώσεις καταναλωτών, επιστημονικά ιδρύματα και όσους εμπλέκονται στη συμμόρφωση και την εφαρμογή της νομοθεσίας FCM. Με άλλα λόγια, η ομάδα-στόχος περιλαμβάνει κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ΜΜΕ, ενώσεων καταναλωτών και βιομηχανίας, φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών φορέων. Είναι απαραίτητο να έχετε κάποια εμπειρία και γνώση στον ρυθμιστικό τομέα των Food Contact Materials.

Αυτή η διαβούλευση βασίζεται στην προηγούμενη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη της πρόσφατης αξιολόγησης της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ και την αντιμετώπιση των εντοπισμένων ελλείψεων στην ισχύουσα νομοθεσία, όπως:

  • Έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ασφάλεια και τη λειτουργία της αγοράς της ΕΕ, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ για μη πλαστικά FCM.
  • Αδυναμίες και περιορισμοί της νομοθεσίας που βασίζεται κυρίως σε κατάλογο εγκεκριμένων αρχικών ουσιών και έλλειψη επαρκούς προσοχής στο τελικό άρθρο του FCM.
  • Έλλειψη ιεράρχησης των πιο επικίνδυνων ουσιών σε όλα τα FCM.
  • Κακή ποιότητα, διαθεσιμότητα και διαφάνεια των πληροφοριών στην αλυσίδα εφοδιασμού, που εμποδίζουν τη δυνατότητα διασφάλισης συμμόρφωσης και διενέργειας επίσημων ελέγχων.
  • Οι ισχύοντες κανονισμοί δεν υποστηρίζουν επαρκώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη ασφαλών και πιο βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων.

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαβούλευση καθώς το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στη νομοθεσία για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Η προθεσμία για την υποβολή σχολίων είναι η 11η Ιανουαρίου 2023 .

Για να συμμετάσχετε πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα