Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ: “Αν δεν είναι ασφαλές, δεν είναι τρόφιμο”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΦΕΤ: "Αν δεν είναι ασφαλές, δεν είναι τρόφιμο"
spot_img

Ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας και πρωταρχικό
στοιχείο ποιότητας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων (World Food Safety Day), που γιορτάζεται κάθε
χρόνο στις 7 Ιουνίου, στοχεύει ακριβώς στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του
καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Χρόνο με το χρόνο
παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός πρωτοβουλιών, δράσεων κι ενδιαφέροντος για την
ημέρα αυτή.
Το φετινό θέμα της εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) είναι
«Ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία» (Safer food, better health) και επικεντρώνεται
στους τρόπους με τους οποίους τα ασφαλή τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο την
υγεία και την ευημερία μας αλλά και την ευζωία των ζώων και την προστασία του
περιβάλλοντος.

Η ασφάλεια τροφίμων είναι καθοριστική για υγιή και βιώσιμα συστήματα
τροφίμων. Συνεπώς, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στο πώς αυτά μπορούν να
βελτιωθούν στο σύνολό τους, έτσι ώστε να παράγουμε, να εμπορευόμαστε και να
καταναλώνουμε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. Μερικά από τα κύρια μηνύματα που θέλει να απευθύνει η εκστρατεία του WHO για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων για το έτος 2022 είναι:

  1. Αν δεν είναι ασφαλές, δεν είναι τρόφιμο.
    Δεν υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια χωρίς ασφάλεια τροφίμων. Μόνο όταν τα τρόφιμα είναι
    ασφαλή, θα καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες και θα βοηθήσουν τον ενήλικο πληθυσμό
    να ζήσει μια ενεργή και υγιή ζωή και τα παιδιά να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.
  2. Η ασφάλεια των τροφίμων έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία.
    Τα ασφαλή τρόφιμα επιτρέπουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, προάγουν τη
    μακροπρόθεσμη ανθρώπινη ανάπτυξη και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
    Τα περισσότερα τροφιμογενή νοσήματα μπορούν να προληφθούν με σωστό χειρισμό των
    τροφίμων και εκπαίδευση.
  3. Όλοι είναι διαχειριστές κινδύνου.
    Όλοι αξιολογούν τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων ως μέρος των
    καθημερινών τους επιλογών. Αυτές οι επιλογές γίνονται από άτομα και συλλογικά από
    οικογένειες, κοινότητες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
  4. Η ενίσχυση της συνεργασίας βελτιώνει την ασφάλεια των τροφίμων.
    Η κοινή ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων απαιτεί τη συνεργασία σε θέματα που μας
    επηρεάζουν όλους – σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η συνεργασία
    είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς εντός κοινοτήτων, επιχειρήσεων, κυβερνήσεων,
    αλλά και διασυνοριακά, για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ασφαλών τροφίμων σε όλο
    τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο τώρα και στο μέλλον.
  5. Η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται στην επιστήμη.
    Οι καταναλωτές συνήθως δεν μπορούν να διακρίνουν «διά γυμνού οφθαλμού» ή να
    μυρίσουν εάν τα τρόφιμά τους είναι ασφαλή, αλλά οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει δοκιμές
    και εργαλεία για τον εντοπισμό μη ασφαλών τροφίμων. Επιστήμονες τροφίμων όπως
    μικροβιολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί, τοξικολόγοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί
    συμβουλεύουν ποιες πρακτικές παραγωγής, επεξεργασίας, χειρισμού και προετοιμασίας
    τροφίμων χρειάζονται για να γίνουν τα τρόφιμα ασφαλή. Όταν εφαρμόζονται ασφαλείς
    πρακτικές σε όλη την τροφική αλυσίδα, τα τρόφιμα γίνονται ασφαλή.
  6. Η επένδυση στην ασφάλεια των τροφίμων σήμερα θα προσφέρει μελλοντικά
    οφέλη.

    Η ασφαλής παραγωγή τροφίμων βελτιώνει τις οικονομικές ευκαιρίες επιτρέποντας την
    πρόσβαση των αντίστοιχων επιχειρήσεων στην αγορά και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, τα
    μη ασφαλή ή επιμολυσμένα τρόφιμα οδηγούν σε απορρίψεις εμπορευόμενων παρτίδων,
    οικονομική βλάβη και απώλεια και σπατάλη τροφίμων. Ως εκ τούτου, οι καλές πρακτικές
    κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας βελτιώνουν τη βιωσιμότητα ελαχιστοποιώντας το
    περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλοντας στη διατήρηση περισσότερου γεωργικού
    προϊόντος.
    Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου
    Οργανισμού Υγείας, αλλά και την ειδική καμπάνια.
    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συμμετέχει καθημερινά στην προσπάθεια υλοποίησης και εξασφάλισης της
    ασφάλειας των τροφίμων με την ενημέρωση και επίβλεψη των δραστηριοποιούμενων στον
    κλάδο των τροφίμων επιχειρήσεων και την αντικειμενική, έγκυρη και άμεση πληροφόρηση
    του καταναλωτικού κοινού στα θέματα αυτά.
    Ειδικά, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο Ε.Φ.Ε.Τ. συμμετέχει στην επιτυχημένη
    επικοινωνιακή εκστρατεία της ΕΕ, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά,
    με τίτλο «EU Choose Safe Food» που έχει ως στόχο να βοηθηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να
    κάνουν συνειδητές επιλογές τροφίμων, αφού τους εξηγηθεί η επιστήμη που υπάρχει πίσω
    από την ασφάλεια των τροφίμων.
    Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το
    θέμα αυτό

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο