Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Ευελιξία στην επισήμανση λόγω της αναγκαστικής αντικατάστασης πρώτων υλών

ΑρχικήΝέαΕΦΕΤ: Ευελιξία στην επισήμανση λόγω της αναγκαστικής αντικατάστασης πρώτων υλών
spot_img

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα ενόψει της κρίσης στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κρίση στις δύο χώρες έχει επηρεάσει την προμήθεια ορισμένων α’ υλών, όπως είναι το σιτάρι, οι ελαιούχοι σπόροι, το ηλιέλαιο.

Τα τρόφιμα αυτά εισάγονταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό από Ουκρανία και Ρωσία, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων. Πλέον, η βιομηχανία τροφίμων αναζητά εναλλακτικές λύσεις, όμως αυτό δημιουργεί προβλήματα ως προς την τήρηση της σχετικής Νομοθεσίας για την επισήμανση των τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη προέτρεψε τα κράτη-μέλη της να δείξουν ευελιξία, με ορισμένες προϋποθέσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της σωστής πληροφόρησης του καταναλωτή, ο ΕΦΕΤ επιτρέπει προσωρινά στις επιχειρήσεις:

  1. Να χρησιμοποιούν κατά παρέκκλιση του Κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011 για τα εξευγενισμένα έλαια και λίπη φυτικής προέλευσης τους όρους: “φυτικό έλαιο” και “φυτικά λίπη” αντίστοιχα, χωρίς την υποχρέωση οι όροι αυτοί να ακολουθούνται από απαρίθμηση ενδείξεων της ειδικής φυτικής προέλευσης.
  2. Να χρησιμοποιούν κατά παρέκκλιση του ίδιου Κανονισμού, για τα μείγματα αλεύρων τον όρο “άλευρα” απαριθμώντας τα είδη των δημητριακών, χωρίς να ισχύει η φθίνουσα σειρά.

Επίσης, επισημαίνεται πως σε τυχόν ελέγχους, η μη συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011 θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές με σχετική ευελιξία κατά περίπτωση, και μόνο αν εφόσον η επιχείρηση τεκμηριώνει τη δυσκολία εφαρμογής των απαιτήσεων του Κανονισμού.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση του ΕΦΕΤ στο πιο κάτω αρχείο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα