Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση ασφάλειας καταναλωτών για τα ανακυκλωμένα μπουκάλια της Coca Cola

ΑρχικήΝέαEFSA: Αξιολόγηση ασφάλειας καταναλωτών για τα ανακυκλωμένα μπουκάλια της Coca Cola
spot_img

Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για τη διαδικασία ανακύκλωσης NGR των δοχείων ΡΕΤ της Coca-Cola HBC.

Η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για τα υλικά, τα ένζυμα και τα βοηθήματα επεξεργασίας που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (CEP) αξιολόγησε την ασφάλεια της διαδικασίας ανακύκλωσης της Coca-Cola HBC (αριθμός μητρώου ΕΕ RECYC285), η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία NGR. Την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών υλικών και αντικειμένων σε επαφή με τρόφιμα (που προέρχονται από την πιθανή μετανάστευση χημικών ουσιών στα τρόφιμα σε ποσότητες που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία) της Coca-Cola HBC ζήτησε η αρμόδια αρχή της Αυστρίας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει πλυμένες και στεγνές νιφάδες πολυ(τερεφθαλικού αιθυλενίου) (PET) που προέρχονται κυρίως από συλλεγμένα δοχεία PET μετά την κατανάλωση, με όχι περισσότερο από 5% PET από εφαρμογές που δεν προορίζονται για κατανάλωση τροφίμων. Οι νιφάδες ξηραίνονται, τήκονται και απολυμαίνονται κατά τη διάρκεια ενός σταδίου πολυσυμπύκνωσης σε κατάσταση τήξης. Στη συνέχεια, το υλικό κοκκοποιείται.

Η Ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολυσυμπύκνωση σε κατάσταση τήξης είναι κρίσιμη για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας απολύμανσης της διαδικασίας. Οι παράμετροι λειτουργίας για τον έλεγχο της απόδοσης του κρίσιμου βήματος είναι η πίεση, η θερμοκρασία, ο χρόνος παραμονής (ανάλογα με τη μάζα και την απόδοση του τήγματος) και τα χαρακτηριστικά του αντιδραστήρα. Αποδείχθηκε ότι αυτή η διαδικασία ανακύκλωσης είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι το επίπεδο μετανάστευσης πιθανών άγνωστων ρύπων στα τρόφιμα είναι χαμηλότερο από τη συντηρητικά μοντελοποιημένη μετανάστευση 0,1 μg/kg τροφίμων

Ως εκ τούτου, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια όταν χρησιμοποιείται σε ποσοστό έως και 100% για την κατασκευή υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με όλους τους τύπους τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού, για μακροχρόνια αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου, με ή χωρίς θερμό γέμισμα. 

Τα τελικά προϊόντα από αυτό το ανακυκλωμένο PET δεν προορίζονται για χρήση σε φούρνους μικροκυμάτων και σε συμβατικούς φούρνους και τέτοιες χρήσεις δεν καλύπτονται από αυτήν την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. 

Συστάσεις

Η επιτροπή συνέστησε περιοδική επαλήθευση ότι το εισερχόμενο υλικό που πρόκειται να ανακυκλωθεί προέρχεται από υλικά και αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και ότι η αναλογία PET από εφαρμογές που δεν προέρχονται από τρόφιμα δεν υπερβαίνει το 5%. Αυτό τηρεί την ορθή πρακτική παραγωγής και τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 282/2008, άρθρο. 4β. Τα κρίσιμα βήματα στην ανακύκλωση θα πρέπει να παρακολουθούνται και να τηρούνται υπό έλεγχο. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη τεκμηρίωση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται ότι τα κρίσιμα βήματα λειτουργούν υπό κατάλληλες συνθήκες τουλάχιστον εξίσου σοβαρές με αυτές της δοκιμής πρόκλησης που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας απολύμανσης της διαδικασίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα