Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Επιστημονική γνώμη για την έκθεση των μελισσών σε HMF μέσω των ζωωτροφών

ΑρχικήΝέαEFSA: Επιστημονική γνώμη για την έκθεση των μελισσών σε HMF μέσω των ζωωτροφών
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να αξιολογήσει τον κίνδυνο για την υγεία των ζώων που σχετίζεται με την παρουσία υδροξυμεθυλοφουρφουράλης (HMF) στις ζωοτροφές των μελισσών.

Η HMF είναι προϊόν αποικοδόμησης συγκεκριμένων σακχάρων και μπορεί να υπάρχει στις μελισσοτροφές. Ενώ είναι χαμηλής οξείας τοξικότητας στις μέλισσες, προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα μετά από χρόνια έκθεση.

Ένα χαμηλότερο όριο δόσης αναφοράς 10% (BMDL10) των 1,16 μg HMF ανά μέλισσα την ημέρα έχει υπολογιστεί από θνησιμότητες που παρατηρήθηκαν σε μια μελέτη 20 ημερών και καθιερώθηκε ως Σημείο Αναφοράς που καλύπτει επίσης τη θνησιμότητα σε προνύμφες, κηφήνες και βασίλισσες για τις οποίες δεν υπάρχει ή ανεπαρκής ήταν διαθέσιμα δεδομένα τοξικότητας.

Οι χειμερινές μέλισσες έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις καλοκαιρινές μέλισσες και η HMF παρουσιάζει καθαρά χαρακτηριστικά ενισχυμένης τοξικότητας χρόνου (TRT). Επομένως, υπολογίστηκαν πρόσθετα διαστήματα Σημείων Αναφοράς 0,21–3,1, 0,091–1,1 και 0,019–0,35 μg HMF/μέλισσα ανά ημέρα, με βάση την παρέκταση σε διάρκειες έκθεσης 50, 90 και 180 ημερών, αντίστοιχα.

Συνολικά, ήταν διαθέσιμα 219 αναλυτικά δεδομένα για τις συγκεντρώσεις HMF στις μελισσοτροφές από κράτη μέλη της ΕΕ και 88 από τη βιομηχανία. Οι εκτιμήσεις έκθεσης των εργατριών μελισσών και των προνυμφών κυμαίνονταν μεταξύ 0,1 και 0,48 και μεταξύ 0,1 και 0,51 μg HMF/ημέρα, αντίστοιχα. Ήταν πολύ κάτω από το BMDL10 των 1,16 μg HMF/μέλισσα την ημέρα, και επομένως, δεν εντοπίστηκε καμία ανησυχία.

Ωστόσο, κατά τον υπολογισμό της TRT, η πιθανότητα οι έκθεση στην ουσία να ήταν κάτω από τα καθορισμένα μεσοδιαστήματα σημείων αναφοράς, εκτιμήθηκε ως εξαιρετικά απίθανη έως σχεδόν βέβαιη, ανάλογα με τη διάρκεια της έκθεσης. Εντοπίστηκε ανησυχία για την υγεία των μελισσών όταν οι μέλισσες εκτίθενται σε τροφή μελισσών μολυσμένων με HMF για αρκετούς μήνες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη της EFSA, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα