Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: H σκόνη κολλαγόνου αναδυόμενος κίνδυνος για τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: H σκόνη κολλαγόνου αναδυόμενος κίνδυνος για τους καταναλωτές
spot_img

“Έκρηξη” κατανάλωσης κολλαγόνου σε συμπληρώματα καθώς φέρει ισχυρισμούς αντιγήρανσης.

Σε έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους από τρόφιμα, χαρακτηρίζει και την χρήση σκόνης κολλαγόνου ως πιθανό κίνδυνο, για την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών.

Η κατανάλωση σκόνης κολλαγόνου ως συμπλήρωμα διατροφής που συνοδεύεται από ισχυρισμούς αντιγήρανσης αυξάνεται στην Ευρώπη.  Μάλιστα εάν αναζητήστε το hashtag #collagenpowder στο Instagram θα εμφανιστούν σχεδόν 100.000 δημοσιεύσεις. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που το σώμα σας παράγει φυσικά και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον συνδετικό σας ιστό. Είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα οστά, το δέρμα, τους συνδέσμους και τους χόνδρους σας.

 Η σκόνη καταναλώνεται είτε σε καθαρή μορφή είτε προστίθεται σε smoothies και καφέ. Δεν είναι γνωστά πολλά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υψηλής πρόσληψης κολλαγόνου, λέει η EFSA, αλλά ορισμένες ιδιότητες της σκόνης κολλαγόνου εγείρουν πιθανές ανησυχίες. 

Με την υψηλή περιεκτικότητα σε υδροξυπρολίνη, το κολλαγόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά. Τα περισσότερα προϊόντα σε σκόνη κολλαγόνου παρασκευάζονται από θαλάσσιες πηγές και περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, επομένως οι αλλεργίες αποτελούν έναν άλλο πιθανό κίνδυνο. Οι ειδικοί της EFSA είπαν ότι υπάρχει ανάγκη για δημοσιοποίηση περισσότερων δεδομένων κατανάλωσης για τη σκόνη κολλαγόνου ως συμπληρώματα διατροφής,  για υτό και έχει ήδη ξεκινήσει μια αξιολόγηση κινδύνου.

Έρευνα του 2009 διαπίστωσε ότι τέσσερις στους πέντε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα που έπαιρναν καθημερινή δόση 40 mg μη μετουσιωμένου κολλαγόνου τύπου II είδαν τον πόνο τους να μειώνεται κατά μέσο όρο 26%. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να το συνδέσουν άμεσα με το κολλαγόνο. Αντίθετα, προτείνουν ότι η μείωση του πόνου μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του συμπληρώματος.

Επίσης σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Nutrients, αν και φάνηκε πως το συμπλήρωμα κολλαγόνου που έλαβαν 1721 άτομα βελτίωσε σημαντικά και την ενυδάτωση του δέρματος και την ελαστικότητα του, καταλήγει πως απαιτούνται περαιτέρω μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Η Lauren McNeill, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα το Τορόντο, είναι επίσης δύσπιστη σχετικά με τις επιπτώσεις της σκόνης κολλαγόνου. «Τα στοιχεία για το κολλαγόνο είναι πολύ περιορισμένα», είπε στο Global News.

Σύμφωνα με τον McNeill, οι περισσότερες από τις μελέτες που δείχνουν οφέλη στην πραγματικότητα χρηματοδοτούνται από εταιρείες ή ιδρύματα κολλαγόνου, γεγονός που παρουσιάζει σύγκρουση συμφερόντων και καθιστά την έρευνα αναξιόπιστη. Οι ισχυρισμοί που έχουν μελετηθεί πιο συχνά είναι η χρήση κολλαγόνου για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις σε αθλητές ή σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν σύγκρουση συμφερόντων ή χρηματοδοτούνται άμεσα από τη βιομηχανία κολλαγόνου υποστηρίζει η McNeill.

Μεταξύ των αναδυόμενων κινδύνων που εντόπισε η EFSA περιλαμβάνονται η εγκεγαλίτιδα από κρότωνες λόγω ωμού κατσικίσιου γάλακτος στη Γαλλία, λοίμωξη Covid 19 σε ζώα, SARMs σε συμπληρώματα διατροφής, και πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Chagas στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Για να διαβάσετε την έκθεση της EFSA πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο