Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Η νέα γνωμοδότηση για το διοξείδιο του πυριτίου ως πρόσθετο σε τρόφιμα

ΑρχικήΝέαEFSA: Η νέα γνωμοδότηση για το διοξείδιο του πυριτίου ως πρόσθετο σε τρόφιμα
spot_img

Αυστηροποιούνται τα αποδεκτά όρια ημερήσιας πρόσληψης για το διοξείδιο του πυριτίου.

Το διοξείδιο του πυριτίου (E 551) είναι ένας αντιπηκτικός παράγοντας, που σημαίνει ότι εμποδίζει τα ξηρά τρόφιμα σε σκόνη να κολλήσουν μεταξύ τους. Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί για χρήση σε μια σειρά τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για βρέφη κάτω των 16 εβδομάδων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την επιτροπή της EFSA για τα πρόσθετα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες (FAF) να αντιμετωπίσει τα κενά που εντοπίστηκαν στην επιστημονική γνώμη του 2018, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του κινδύνου για τα βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες ήταν ελλιπείς για να χαρακτηριστεί επαρκώς το E 551 και να καθοριστεί αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI). Η επιτροπή δεν ήταν επίσης σε θέση να προβεί σε αξιολόγηση της ασφάλειας της χρήσης του E 551 σε τρόφιμα για βρέφη κάτω των 16 εβδομάδων, επειδή η απαιτούμενη επιστημονική καθοδήγηση βρισκόταν ακόμη υπό ανάπτυξη.

Τοξικά στοιχεία όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αλουμίνιο και το αρσενικό μπορεί να υπάρχουν στο E 551 σε ορισμένες συγκεντρώσεις. Για να περιοριστεί η έκθεση του πληθυσµού της ΕΕ σε αυτά τα τοξικά στοιχεία, η οµάδα FAF συνέστησε να τροποποιηθούν οι υφιστάµενες προδιαγραφές της ΕΕ για το E 551 µε:

  • Μείωση των µέγιστων ορίων για το µόλυβδο, τον υδράργυρο και το αρσενικό στο E 551,
  • Καθορισµό µέγιστου ορίου για το αλουµίνιο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο